Τα μωρά θυμούνται τις μελωδίες που άκουγαν ως έμβρυα

Τα μωρά θυμούνται τις μελωδίες που άκουγαν ως έμβρυα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, 11:46

Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, τα έμβρυα αποτυπώνουν στους νευρώνες του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους, τις μελωδίες που ακούνε όσο βρίσκονται στη μήτρα και μάλιστα, τις θυμούνται και μετά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχοβιολόγο Καρολίν Γκρανιέ-Ντεφέρ του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» του Παρισιού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLos ONE», ζήτησαν από 50 εγκύους να ακούνε μια συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δύο φορές τη μέρα.

Όταν τα μωρά γεννήθηκαν και ήταν πια ενός μηνός, οι ερευνητές έπαιξαν στα μωρά, την ώρα που κοιμούνταν, τόσο την ίδια μελωδία που άκουγαν στη μήτρα όσο και μια άλλη μελωδία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι παλμοί της καρδιάς των κοιμισμένων βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 κτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, έναντι επιβράδυνσης κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα νεογέννητα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και ανταποκρίνονται περισσότερο στις μελωδίες που άκουγε η μητέρα τους.

Η μελέτη, αναδεικνύει την επίδραση που μπορούν να έχουν τα μουσικά ακούσματα μιας μητέρας στο αγέννητο παιδί της, γενικότερα των ήχων και ειδικότερα των λέξεων που «ακούει» το έμβρυο μέσα στη μήτρα, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό πώς τα μωρά μαθαίνουν σχεδόν αμέσως να αντιλαμβάνονται τον λόγο των ανθρώπων γύρω τους.

Η ικανότητα ακοής του εμβρύου αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Ήδη περίπου πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννηση, ο ακουστικός βιολογικός μηχανισμός στο αυτί είναι συνήθως πλήρης.

Πάντως, η γαλλίδα ερευνήτρια δήλωσε πως η νέα έρευνα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι έγκυες μητέρες πρέπει να ακούνε επί τούτου συγκεκριμένη μουσική στη διάρκεια της κύησης.

Η ίδια επεσήμανε, ότι οι μητέρες πιθανώς να προξενήσουν κάποια αθέλητη βλάβη, αν ακουμπούν στην κοιλιά τους συσκευές που παίζουν μουσική για να ακούει το έμβρυό τους. «Αυτό το είδος ερεθίσματος μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το εμβρυικό αυτί, αν η μουσική είναι πολύ δυνατή ή κρατήσει πολλή ώρα ή η εκπομπή της γίνει σε πολύ πρόωρη φάση κατά την ανάπτυξη του εσωτερικού αυτιού του εμβρύου. Αν, πάλι, η μητέρα θέλει να τραγουδάει στο μωρό της, κανένα πρόβλημα. Το μητρικό τραγούδι αποτελεί ένα θαυμάσιο μέρος του φυσικού ηχητικού περιβάλλοντος».


 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, 11:46


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα