Εκτός ελέγχου η Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011, 20:45


Τραγική κρίνεται η κατάσταση στην Ιαπωνία, δύο εβδομάδες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Φουκουσίμα Νταΐτσι», με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Tepco να εμφανίζεται ανήμπορη να ελέγξει το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός νέου πυρηνικού ολέθρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επίπεδα έκλυσης ραδιενεργών σωματιδίων, τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στα θαλάσσια ύδατα στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται πλέον στον αντιδραστήρα 2, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

H zougla.gr ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή με εγκυρότητα ότι επρόκειτο για ένα δραματικό δυστύχημα με επιπτώσεις ανάλογες του Τσερνόμπιλ. Δυστυχώς, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι εξελίξεις εδώ και δύο εβδομάδες αποκαλύπτουν ότι:

1) Ποτέ δεν ειπώθηκε η αλήθεια
2) Η Διεθνής Κοινότητα είναι αθωράκιστη απέναντι στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων
3) Το παγκόσμιο lobby που ελέγχει την τεχνολογία των πυρηνικών χαλιναγωγεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ομάδες επιστημόνων.

Η κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Tepco, ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, με κύριο γνώρισμά της τη σύγχυση και τον πανικό, είναι άκρως εξοργιστική και προκλητική. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, αξιωματούχοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι οι μετρήσεις που είχαν διενεργηθεί σε νερό προερχόμενο από τον αντιδραστήρα 2 είχαν δείξει συγκεντρώσεις ραδιενεργών σωματιδίων κατά 10.000.000 φορές μεγαλύτερες από το επιτρεπτό όριο. Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες ώρες και η εταιρεία, με νεότερη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που είχαν γίνει νωρίτερα ήταν λανθασμένες (εκτίμησε 100.000 φορές πάνω), οδηγώντας τον ιαπωνικό λαό ένα βήμα πριν από το πυρηνικό χαρακίρι, με την παγκόσμια κοινότητα να παρατηρεί με κομμένη την ανάσα για το ενδεχόμενο ενός νέου Τσερνόμπιλ με τις καταστροφικές συνέπειες.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν συγγνώμη από τη διεθνή κοινότητα για το «ατόπημα» που έκαναν. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τον απόλυτο πανικό που έχει καταβάλει τους υπευθύνους της εταιρείας, ενώ, ταυτόχρονα, ανέδειξε και το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Naoto Kan, ο οποίος καταγγέλλει εδώ και καιρό την εταιρεία για εξαπάτηση και απόκρυψη της αλήθειας.

Τι ισχυρίζονται οι ειδικοί


Στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, καταλήγουν οι περισσότεροι επιστήμονες, ενώ είναι επιφυλακτικοί για τις πληροφορίες που δίνουν οι ιαπωνικές Αρχές.

Βέβαια, για την περίπτωση της Ιαπωνίας, οι επιπτώσεις για τον τόπο εκεί φαίνεται ότι θα είναι, αν όχι καταστροφικές, τουλάχιστον πολύ επώδυνες.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o κ. Παπάζογλου, διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και ΑκτινοπροστασίαςΑκούστε τον κ. Θεοδωρή Λιόλιο, διδάκτωρ πυρηνικής φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΝα αναφέρουμε πως προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), καθώς είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για θέματα πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτό.


Το συγγνώμη δεν είναι αρκετό…

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η διοίκηση της Tepco εμπαίζει με τα επικοινωνιακά τερτίπια της τη διεθνή κοινότητα αλλά και ειδικότερα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), οι αριθμοί εξακολουθούν και παραμένουν αμείλικτοι: τουλάχιστον 1.000 μιλισιβέρτ ανά ώρα (mSv/h). Τόση είναι η ποσότητα ραδιενεργών σωματιδίων που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους «πληγωμένους» αντιδραστήρες της Fukushima.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το προσωπικό της εταιρείας Tepco αναγκάστηκε να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, για να μην προσβληθούν από ραδιενέργεια.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Να σημειωθεί ότι, με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού μορφών καρκίνου.

Με δεδομένη την τελευταία εμφάνιση του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ήταν λιγότερο καθησυχαστικός από ό,τι στο παρελθόν, η κατάσταση φαντάζει εκτός ελέγχου, με ορατό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.


Διαβάστε επίσης:

Εγκατέλειψαν στην τύχη του τον αντιδραστήρα 2, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011, 11:25

Η Tepco αγνόησε προειδοποίηση για τσουνάμι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011, 07:11

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011, 01:46


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα