Ένα στα επτά εγκεφαλικά συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου

Ένα στα επτά εγκεφαλικά συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2011, 12:06
Περίπου το 15% των ασθενών (ένας στους επτά) παθαίνει εγκεφαλικό και δεν μπορεί να τύχει αντιθρομβωτικής θεραπείας σε νοσοκομείο, επειδή το επεισόδιο συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέισον Μακί της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σινσινάτι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο, αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται, όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συγκρίνοντας τα επεισόδια που συμβαίνουν στον ύπνο με αυτά που σημειώνονται την ημέρα, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια αξιόλογη διαφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όντας ξύπνιοι είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους υφίστανται εγκεφαλικό στον ύπνο τους (70 ετών κατά μέσο όρο).

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό, αν κανείς κοιμάται, καθώς δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.

Οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν το αντιθρομβωτικό, μήπως προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία.
Για την αποφυγή ενός εγκεφαλικού, οι επιστήμονες συστήνουν έλεγχο της πίεσης του αίματος και του διαβήτη, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, κόψιμο του τσιγάρου και μείωση της χοληστερίνης. Να σημειωθεί ότι τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιά και τον καρκίνο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2011, 12:06


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...