Σε κατάθλιψη οδηγούν οι στομαχικές διαταραχές

Σε κατάθλιψη οδηγούν οι στομαχικές διαταραχές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, 22:07
Οι πόνοι στο στομάχι που προκαλούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Stanford κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βραχυπρόθεσμοι πεπτικοί ερεθισμοί που προκαλούνται κατά τα πρώτα στάδια ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να έχουν συνέπειες στην ψυχική του υγεία αργότερα.

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και το πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Αλλά αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι στομαχικές διαταραχές και οι γαστρικοί ερεθισμοί στα νεογέννητα μπορεί να φέρουν τον εγκέφαλο σε μια μόνιμη καταθλιπτική κατάσταση» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Pankaj Pasricha.

Ωστόσο, δεν οδηγούν όλες οι στομαχικές διαταραχές σε διά βίου ψυχολογικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις μπορεί να εξαρτώνται και από τη στιγμή στην οποία εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους έχει εμφανίσει πόνους στην κοιλιακή χώρα. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει από καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να έχουν άγχος και να πάθουν κατάθλιψη.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ορμόνες του στρες, που συνδέονται με τη μεταβολή της διάθεσης του ασθενούς, ήταν υπεύθυνες για πεπτικά προβλήματα.

Ο Dr Pasricha, όμως, πιστεύει ότι μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, 22:22


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...