Οι μεγάλες ποσότητες καφέ μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Οι μεγάλες ποσότητες καφέ μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, 11:27
Οι άνδρες που πίνουν έξι ή περισσότερους καφέδες την ημέρα έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του προστάτη και 20% λιγότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε άλλο τύπο αυτού του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της που έχει γίνει ποτέ. Ακόμα και η κατανάλωση μόνο ενός έως τριών καφέδων την ημέρα μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λορελέι Μούτσι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Η.Π.Α., σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξέτασαν σχεδόν 48.000 άνδρες επί 12 έτη, κατά τα οποία παρακολουθούνταν για το πόσους καφέδες έπιναν. Στη διάρκεια της έρευνας (1986-2008), περίπου 5.000 περιστατικά καρκίνου του προστάτη αναφέρθηκαν, εκ των οποίων 642 μεταστατικά (συνήθως στα οστά) και θανατηφόρα.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ' όψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή κ.λπ.), η σχέση καφέ-καρκίνου παρέμεινε σε ισχύ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ανεξαρτήτως του είδους καφέ που καταναλωνόταν και της ποσότητας καφεΐνης που αυτός περιείχε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση δεν οφείλεται στην καφεΐνη αλλά σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει ο καφές, ο οποίος, σε προηγούμενες μελέτες, έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, πέτρα στα νεφρά, καρκίνο του ήπατος κ.α..

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους άνδρες, όμως δεν είναι πάντα θανατηφόρος, ενώ πολύ συχνά δεν προκαλεί μεταστάσεις. Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με τεστ αίματος και με ιατρική εξέταση, ενώ ορισμένες φορές, ιδίως σε προχωρημένη ηλικία, ο ασθενής δεν κάνει καν χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών. Εκτιμάται ότι περίπου 16 εκατ. άνδρες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, ενώ κατά μέσο όρο ένας στους έξι άνδρες στις ανεπτυγμένες χώρες σε κάποια στιγμή της ζωής του μπορεί να εμφανίσει τη νόσο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, 11:27


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα