Στερνό κατευόδιο για την εικαστικό Πέπη Σβορώνου

Στερνό κατευόδιο για την εικαστικό Πέπη Σβορώνου

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα στο Νεκροταφείο Παιανίας συγγενείς και φίλοι στην εικαστικό Πέπη Σβορώνου, η οποία πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 77 ετών.

Από το 2004 βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, καθώς είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Με τον αγαπημένο της σύντροφο ζωγράφο-καθηγητή Δημοσθένη Κοκκινίδη, δημιούργησαν στη ζωή και στη τέχνη ένα χαρισματικό ζευγάρι, που έμεινε στην ιστορία από τα ζωγραφισμένα φορέματα, περίπου τρεις χιλιάδες, που δοξάστηκαν από διασημότητες τη δεκαετία του ΄60 και του '70.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης και η κόρη τους Κατερίνα κατευόδωσαν τη σορό της Πέπης Σβορώνου μαζί με τους ζωγράφους και φίλους τους Σωτήρη Σόρογκα, Μάριο Σπηλιώπουλο, Άγγελο Αντωνόπουλο, Γιάννη Κονταράτο, Ειρήνη Ματσούκη, Γιώργο Μήλιο, τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, τον ποιητή Θανάση Χατζόπουλο και άλλους.

«Ήταν η γοητεία μιας εποχής που έσβηνε και δεν ξέραμε ότι σε είκοσι χρόνια από τότε (από το τέλος της δεκαετίας του '50 δηλαδή) θα ερχόταν το τέλος των ιδεολογιών, η απομυθοποίηση της τέχνης και οι καλλιτέχνες θα εντάσσονταν στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είχε πει κάποτε η Πέπη Σβορώνου.

Ο αγαπημένος της σύντροφος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, πρόλαβε τον Δεκέμβρη του 2010 να οργανώσει στο Μουσείο Μπενάκη μία έκθεση για τα 50 χρόνια της κοινής τους ζωής και τέχνης, με έργα και των δύο δημιουργών στα οποία αναδεικνυόταν η συνύπαρξη, η έννοια της υπέρβασης και της εγκαρτέρησης, ένας ύμνος στη συμβίωση.

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011, 13:05


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Ραντεβού για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις δίνουν για το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση...