Επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην Κίνα

Επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην Κίνα

Η επανεμφάνιση της νόσου της πολιομυελίτιδας στην Κίνα επιβεβαιώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η νόσος, που έχει εξαλειφθεί από το δυτικό ημισφαίριο κατά τον 20ό αιώνα, έκανε την εμφάνισή της στη χώρα για πρώτη φορά μετά το 1999.

Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι το στέλεχος της πολιομυελίτιδας που βρέθηκε στην Κίνα συνδέεται γενετικά με τον τύπο της νόσου που κυκλοφορεί στο Πακιστάν. Τουλάχιστον επτά περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην επαρχία Σινγιάνγκ της Δυτικής Κίνας, η οποία και συνορεύει με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι η νόσος μεταδόθηκε από τη γειτονική χώρα. Ο οργανισμός, μάλιστα, προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαδοθεί η νόσος κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος, που πλήττει το νευρικό σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί παράλυση. Μεταδίδεται μέσω μολυσμένης τροφής, πόσιμου νερού και από τις ακαθαρσίες των ζώων.

Την Τρίτη, ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα στη Σινγιάνγκ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες. Οι κινεζικές Αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το Πακιστάν είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική. Η UNICEF έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η εξάλειψη της νόσου εξαρτάται από τη χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά. Αλλά στις δυσπρόσιτες και πάμφτωχες περιοχές του Πακιστάν, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011, 16:02


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Σε μαθήματα προσανατολισμού διαγωνίστηκαν σήμερα, προτελευταία μέρα ολοκλήρωσης των πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων...