Επικίνδυνα τοξικά σε επώνυμα ρούχα!

Επικίνδυνα τοξικά σε επώνυμα ρούχα!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011, 13:19

Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

Ιδιαίτερα επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες εντοπίστηκαν, μετά από ένα χρόνο έρευνας,  σε μερικές από τις πιο ακριβές μάρκες ρούχων. Οι συγκεκριμένες ουσίες  μπορούν να πλήξουν ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και να προκαλέσουν βλάβες σε αυτά.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την Greenpeace, ξεκίνησε από την αγορά, με σκοπό τον έλεγχο ρούχων από εταιρείες όπως οι : Adidas, Puma, Nike, Calvin Klein, Abercrombie & Fitch, Converse, H&M, Lacoste, GAP, Ralph Lauren και Kappa τα οποία κατασκευάζονται σε Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Κίνα.

Από το σύνολο των δειγμάτων σε γυναικεία, αντρικά και παιδικά ρούχα που μπήκαν στο μικροσκόπιο τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ). Η ένωση αυτή, όταν το ρούχο πλυθεί, μετατρέπεται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, τη νονυφαινόλη, το οποίο προκαλεί ορμονικές διαταραχές απειλώντας ως επί το πλείστον το αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

«Θα πρέπει να σκέφτονται το βάρος της ετικέτας που κουβαλούν»

Μιλώντας στη zougla.gr ο πρόεδρος της Greenpeace Ελλάς, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι «οι τοξικές αυτές ουσίες μιμούνται τη δράση των ορμονών που υπάρχουν σε ένα ζωντανό οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε αυτόν. Αυτό που κάναμε εμείς, ως παγκόσμιος οργανισμός στο γραφείο μας στο Πεκίνο,  ήταν να πάρουμε δείγματα από πολλά προϊόντα, με διαφορετικές ετικέτες και ανακαλύψαμε με έκπληξη ότι τα προϊόντα αυτά είχαν παραχθεί όχι σε μία αλλά σε πολλές διαφορετικές χώρες. Για το λόγο αυτό ο πλήρης έλεγχος του κύκλου της παραγωγής τους χάνεται. Έτσι από αλλού μπορεί να προέρχεται το βαμβάκι από αλλού η συνθετική ίνα και αλλού να γίνεται η πλέξη η βαφή το ράψιμο και φυσικά αλλού το τελικό πακετάρισμα».

Με την επισήμανση αυτή του κ. Χαραλαμπίδη αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικά και την «πηγή του κακού» που είναι οι διαφορετικοί κανόνες ποιότητας στα οποία ολοκληρώνονται τα πολυάριθμα στάδια της παραγωγής σε διαφορετικές χώρες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί καμία από τις εταιρείες που κατηγορούνται επίσημα από την Greenpeace δεν μπορούν να έχουν την πλήρη ευθύνη του κύκλου παραγωγής των προϊόντων τους.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ.Χαραλαμπίδης

Για το συγκεκριμένο θέμα, απευθυνθήκαμε στον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου κ. Νίκο  Κατσαρό οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «η αιθοξυλιωμένη νονυφαινόλη είναι ιδιαίτερα ύποπτη για ορμονικές διαταραχές  και δεν αποκλείεται να έχουν γραφεί και κάποια επιστημονικά άρθρα για την επιρροή της στο αναπαραγωγικό σύστημα».  

Ακούστε τι δήλωσε ο κ.Κατσαρός

 

Η παραδοχή των εταιρειών

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες «κατηγορήθηκαν» για την επικινδυνότητα των υλικών τους, αφού πρώτα αναγνώρισαν ότι τα προϊόντα που εξετάστηκαν δεν ήταν  μαϊμούδες.

Μόνο τέσσερις από αυτές, η Nike η Puma η Adidas και η H&M, δεσμεύτηκαν δημόσια ότι θα απαλλάξουν την παραγωγή τους, παρακολουθώντας την βήμα προς βήμα,  από τις ουσίες αυτές τουλάχιστον ως το 2020.

Οι υπόλοιπες  εξακολουθούν να τηρούν σιγήν ιχθύος και να παράγουν ρούχα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές τοξικές ουσίες χωρίς να έχουν δεσμευτεί για το οτιδήποτε.  

Ο πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδος αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Η μεγάλη επιτυχία της προσπάθειας της μας είναι ότι κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν δεσμευτεί δημόσια μέχρι το 2020 ότι θα έχουν έναν πλήρη κατάλογο παρακολούθησης όλων των υλικών, των συντηρητικών και των χρωστικών που χρησιμοποιούν. Μετά από την στοχευμένη πίεση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από όλο τον κόσμο, οι εταιρείες άρχισαν να μπαίνουν σε μία λογική που θα έπρεπε να έχουν μπει από την αρχή στη λογική του να σκέφτονται ότι το βάρος της ετικέτας τους δεν επιτρέπει τέτοιου είδους λάθη, προχειρότητες και επικίνδυνες δραστηριότητες όπως αυτές στις οποίες εμπλέκονται τώρα».

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την επίσημη δέσμευση των εταιριών για την απαλλαγή της παραγωγής τους από τις τοξικές ουσίες :
 
 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011, 14:14


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...