«Το Ιράν βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια»

«Το Ιράν βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011, 02:39
Έντονες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση του Ιράν απήυθυνε χθες η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων για την οργάνωση διπλής βομβιστικής επίθεσης στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας από δύο άνδρες, ιρανικής υπηκοότητας.«Το Ιράν έχει εμπλακεί σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση υποθάλποντας μια συνομωσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Πρέπει και άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί μας και να καταδικάσουν αυτήν την απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η πιθανολογούμενη συνωμοσία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών και των αμερικανικών νόμων, καθώς και μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη χρήση πολιτικής βίας από το Ιράν και την υποστήριξή του προς την τρομοκρατία», σημείωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας της στην Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο (CAP).

«Το Ιράν θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Susan Rice, πρεσβευτής των Η.Π.Α. στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Οι δηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια διαβουλεύσεων με τους ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή τους για την υπόθεση αυτή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα ανοικτά με το Ιράν»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney, εξήγησε ότι οι Η.Π.Α. θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν μελλοντικά τέτοιες επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλες οι επιλογές όσον αφορά στο Ιράν είναι ανοικτές».

«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους τους και τον Ο.Η.Ε. ώστε να συνεχίσουμε να απομονώνουμε το Ιράν», τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο ότι ανώτερα στελέχη της επίλεκτης ομάδας (Quds) του ιρανικού στρατού συμμετείχαν στη συνωμοσία. Θα απαντήσουμε πολύ ξεκάθαρα με δράσεις που γνωρίζουμε ότι θα έχουν επιπτώσεις στο Ιράν και θα ξεκαθαρίζουν ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε.

«Ασύστολα ψεύδη»

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στους οποίους ανήκει η επίλεκτη ομάδα Quds, αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών της στην πιθανολογούμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή και την τοποθέτηση εκρηκτικών στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, «Fars».

«Είναι ένα σενάριο που δεν ευσταθεί. Είναι μια προσπάθεια για να αποσπαστεί η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από το κίνημα κατά της Wall Street και τις αποτυχίες των Η.Π.Α. όσον αφορά στην πολιτική τους στην περιοχή και τον κόσμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011, 02:39


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα