«Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του»

«Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, 01:37
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, ξεκαθάρισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την εμπλοκή μελών της ιρανικής κυβέρνησης στη συνομωσία που είχε στόχο τη δολοφονία του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας παράλληλα ότι η «Τεχεράνη θα πρέπει να πληρώσει για την ανόητη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της».

«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ιράν είναι εξαιρετικά “ριψοκίνδυνη”. Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι διαθέσιμα προς κάθε κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δε θα φέρναμε στην επιφάνεια μια τόσο σοβαρή υπόθεση εφόσον δε είχαμε στοιχεία στα χέρια μας. Ένας από τους υπόπτους για τη σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας είναι Ιρανός με αμερικανική υπηκοότητα ο οποίος έλαβε εντολές και πληρώθηκε από μέλη της κυβέρνησης του Ιράν», τόνισε αρχικά.

«Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να επιδιώξουμε την ποινική δίωξη αυτών των ανθρώπων, των οποίων τα ονόματα αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της προανάκρισης. Οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν τις πιέσεις προκειμένου να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις, κινητοποιώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε να σιγουρευτούν πως το Ιράν θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιλογές «κάτω από το τραπέζι» στη διάρκεια των επαφών του με το Ιράν σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα, φράση που χρησιμοποιούν συνήθως Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να αναφερθούν έμμεσα στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης.Οι δηλώσεις του προέδρου των Η.Π.Α. έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεατή ομόλογό του, Lee Myung-bak.

«Είναι πολύ σημαντικό το Ιράν να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα πώς γίνεται οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης του να συνδέεται με τέτοιες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. έχουν ξεκινήσει άμεσες επαφές με την κυβέρνηση του Ιράν προκειμένου να παρουσιάσουν στην Τεχεράνη όλα τα στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή μελών της κυβέρνησης στη συνομωσία κατά της Σαουδικής Αραβίας. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να προβούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι βρισκόμαστε σε απευθείας επαφές με την Τεχεράνη», είχε πει η Victoria Nuland.

«Οι Η.Π.Α. προσπαθούν να προκαλέσουν “ιρανοφοβία”»

Την έντονη αντίδραση του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του Barack Obama για εμπλοκή του Ιράν στη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη. Ο Ayatollah Ali Khamenei κατηγόρησε τις Η.Π.Α. ότι επιδιώκει να προκαλέσει «ιρανοφοβία».

«Η επανάληψη αναποτελεσματικών και ανόητων μεθόδων από ηγέτες της Δύσης που σκοπό έχουν την εξάπλωση “ιρανοφοβίας” θα πέσουν για άλλη μια φορά στο κενό», δήλωσε.

Πριν από τρεις ημέρες, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι το FBI προχώρησε στην αποκάλυψη μιας συνομωσίας στην οποία φέρονται να εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησης του Ιράν και ανώτερα στελέχη της επίλεκτης ομάδας Quds του ιρανικού στρατού. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Manssor Arbabsiar, 56 ετών, ένας Ιρανός με αμερικανική υπηκοότητα ο οποίος ζει στο Τέξας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, 05:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα