«Έφυγε» η Μπέττυ Αμπατιέλου

«Έφυγε» η Μπέττυ Αμπατιέλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 09:21
Απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων η Μπέττυ Αμπατιέλου, μια παλαίμαχη κομμουνίστρια.

Γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917. Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας και το 1944 παντρεύτηκε τον ναυτεργάτη, στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Αντώνη Αμπατιέλο. Ήρθε στην Ελλάδα και έγινε μέλος του Κ.Κ.Ε..

Από την Ελλάδα έστελνε ανταποκρίσεις στην εφημερίδα «Ντέιλι Γουόρκερ» την περίοδο του Εμφυλίου. Το 1949 πήγε στο Λονδίνο, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το 1963 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, όταν κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο προσπάθησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα, με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια ημέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου «Κλάριτζες», βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους, εμποδίζοντάς τη να φύγει.

Το 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία και λίγο καιρό μετά εκδιώχθηκε στην Αγγλία. Εργάστηκε για τις κομματικές οργανώσεις του Κ.Κ.Ε. στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

Η πολιτική κηδεία της Αμπατιέλου θα γίνει σήμερα στις 16.00 το απόγευμα από το νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 09:34


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας...