Το πλήθος ματαίωσε την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011, 12:45


Το δικό τους μήνυμα έδωσαν οι πολίτες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Αυγά, πορτοκάλια, μαύρα περιβραχιόνια, αποδοκιμασίες κατά πολιτικών, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

"Μπλόκο" στην παρέλασηΟ φετινός εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ήταν αλλιώτικος από κάθε άλλη φορά, στη σκιά του «κουρέματος», στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε λόγω της πολιορκίας της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από εξαγριωμένους πολίτες αλλά και της προσπάθειας Ηρακλειδέων, μελών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», να καταλάβουν την εξέδρα.

Φανερά ενοχλημένος αποχώρησε από την εξέδρα των επιστήμων της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς δέχθηκε έντονες διαμαρτυρίες πολιτών. «Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησαν 15 χρονών τον ναζισμό» ανέφερε και αποχώρησε με τους υπόλοιπους επισήμους. Η αστυνομία απομακρύνθηκε και οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν κατάληψη στην εξέδρα, όπου έχουν αναρτήσει ένα πανό που αναγράφει «η οργή μας θα σας πνίξει» και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Xαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Μπεγλίτη, με τους στρατιωτικούς. «Εδώ εξευτελιζόμαστε και σεις δεν κάνετε τίποτα. Αν σε 10 λεπτά δεν ανοίξει ο δρόμος, θα πάρω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα φύγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

«Σήμερα απολαύσαμε τον πλήρη εξευτελισμό των θεσμών» δήλωσε μετά την οριστική ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.(H αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια)
 

Aποδοκιμασίες στην Αθήνα

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά, όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φορούσε μαύρα περιβραχιόνια.Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι, αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες, θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.


Καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73» και «Προδότες, Προδότες, Προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").Αποδοκιμασίες βουλευτών και στο Ηράκλειο


Στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγιναν πριν αρχίσει η καθιερωμένη παρέλαση στο Ηράκλειο οι βουλευτές του νομού, Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σκραφνάκη, από τους συγκεντρωμένους πολίτες.Παράλληλα, τη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της «Σπίθας».

Γύρισαν την πλάτη στους επισήμους στην Αλικαρνασσό

Την... πλάτη γύρισαν οι μαθητές στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα κατά τη σημερινή μαθητική παρέλαση στη Ν. Αλικαρνασσό! Μάλιστα, την ίδια ώρα τα τύμπανα «σίγησαν» επιδεικτικά, ενώ ακολούθως οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους βουλευτές Μ. Στρατάκη και Μ. Κεφαλογιάννη και οι παραστάτες δεν... χαιρέτησαν!

Όπως γίνεται αντιληπτό, επικράτησε μεγάλη αμηχανία, ενώ δύο πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους βουλευτές, αλλά χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό!

Κοζάνη: Νεαρός αποδοκίμασε τον υφ. Εσωτερικών

Με το σύνθημα «Συλλαμβάνεσαι για εσχάτη προδοσία. Πρόδωσες το ελληνικό κράτος και την πατρίδα!», νεαρός συμπολίτης μας, που εργάζεται σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην Κοζάνη, αποδοκίμασε τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνων στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.


Ρόδος: Πέταξαν πορτοκάλια στην εξέδρα των επισήμων

Με αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε και η μαθητική παρέλαση στη Ρόδο. Ο κόσμος που βρισκόταν συγκεντρωμένος για να παρακολουθήσει την παρέλαση άρχισε να φωνάζει συνθήματα και μάλιστα κάποιοι πέταξαν πορτοκάλια στην εξέδρα των επισήμων.


Στην εξέδρα βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, τον οποίο φυγάδευσαν οι αστυνομικοί.

Η παρέλαση διεκόπη για λίγα λεπτά, ωστόσο συνεχίστηκε αργότερα κανονικά, με τους μαθητές να μη γυρίζουν τα κεφάλια προς τους επισήμους.


Βόλος: Έντονες αποδοκιμασίες σε βουλευτές


Γιαούρτια και αυγά εναντίον των επισήμων και όλων των πολιτικών πέταξαν σήμερα διάφορα μέλη κινημάτων, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι διέκοψαν την παρέλαση.

Ο κόσμος, ενωμένος σαν μια γροθιά, κινήθηκε και εναντίον της αστυνομίας, απαιτώντας από αυτή να απομακρυνθεί από την παραλία, καταφέρνοντας τελικά την οπισθοχώρηση των ΜΑΤ.

Οι πολίτες κινήθηκαν και εναντίον του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που δέχθηκε τις εντονότερες αποδοκιμασίες.

Συγκεκριμένα, ο κόσμος τον φώναζε «κλέφτη», ζητώντας του να αποχωρίσει.

Το ίδιο συνέβη και ως προς το πρόσωπο της γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, Καλλιόπης Γερακούδη, αλλά και του δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη.

Ένταση στην παρέλαση των Σερρών

Συγκεντρωμένο πλήθος, που βρέθηκε στο κέντρο των Σερρών για να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση, πέταξε αυγά στην εξέδρα των επισήμων και στην κα Καραβασίλη που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και του κόσμου.

Επίσης, απόγονοι των Μακεδονομάχων κατάφεραν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, όμως η αστυνομία τούς απομάκρυνε.

Ξύλο και αποδοκιμασίες στην Καλαμάτα- Ένταση στο Αγρίνιο

Εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της Καλαμάτας.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το περιστατικό.

Ένταση επικράτησε στο τέλος της παρέλασης του Αγρινίου, καθώς οι πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τους επισήμους (που αποχώρησαν κάπως βιαστικά για το δημαρχείο), ενώ εκσφενδονίστηκαν και μπουκάλια, με την αστυνομία να τίθεται σε εγρήγορση.
Παράλληλα, οι εξοργισμένοι πολίτες ξεκίνησαν πορεία προς το δημαρχείο.
Διακόπηκε η παρέλαση στον Πύργο Ηλείας

Το ίδιο εχθρικό κλίμα επικράτησε και στον Πύργο Ηλείας, όταν, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, συγκεντρώθηκε κόσμος μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να τους αποδοκιμάζει, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διακοπεί.


Αποδοκιμασίες κατά Σπηλιόπουλου στην Πάτρα

Κλίμα έντασης επικράτησε και στην Πάτρα. Στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Σπηλιόπουλος.


Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα, ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Eπεισόδια στα Τρίκαλα

Στην εξέδρα των επισήμων, με τιμώμενο πρόσωπο τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Ιωάννη Καπελέρη, παρευρέθησαν δύο από τους πέντε βουλευτές Τρικάλων, οι κ.κ Χρήστος Μαγκούφης και Χρήστος Χάιδος.

Οι επίσημοι, υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περικυκλωμένοι από αστυνομικό κλοιό, προσήλθαν από την πίσω πλευρά στην εξέδρα των επισήμων, αποδοκιμαζόμενοι με τις ιαχές «κλέφτες, κλέφτες, φέρτε τα λεφτά που φάγατε πίσω».

Στην παρέλαση εισχώρησαν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», κρατώντας πανό, και πέρασαν μπροστά από τους αμήχανους επισήμους.

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και, μόλις μια άλλη μερίδα κόσμου εισέβαλε 50 μέτρα πιο κάτω στον χώρο της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των επισήμων υπό τον αστυνομικό διευθυντή Τρικάλων Γιώργο Κόκκαλη και αποφάσισαν να φυγαδεύσουν τους επισήμους, οι οποίοι έφυγαν τρέχοντας και, πάρα τα αυξημένα μέτρα, κατάφεραν να γρονθοκοπήσουν τον βουλευτή Τρικάλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρήστο Μαγκούφη

Το trikalanews.gr κατέγραψε την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης, με νεαρό άτομο να τον γρονθοκοπεί και να εκτοξεύονται αυγά και λεμόνια.


Ένταση πριν από την παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της παρέλασης στην Αλεξανδρούπολη και το κλίμα είναι τεταμένο. Ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε στον κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης απέναντι σχεδόν από την εξέδρα των επισήμων. Οι πολίτες ανήρτησαν πανό «ΟΧΙ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ».

Πολίτες στη Βέροια, κρατώντας πανό, ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση.


Σε φυγή τράπηκαν οι «επίσημοι» στην παρέλαση της Ξάνθης...

... Όταν πλήθος διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στον χώρο της παρέλασης μετά το πέρας αυτής.

Λίγο πριν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και ομάδες της αστυνομίας, καθώς οι τελευταίες δεν επέτρεψαν στο πλήθος να πραγματοποιήσει πορεία πριν από την έναρξη της παρέλασης. Το πλήθος εξαγριώθηκε και προσπάθησε να διακόψει την παρέλαση, ώστε να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό.


Επεισόδια στη Λαμία

Γιουχαΐσματα, ένταση και επεισόδια με εξαγριωμένους πολίτες είχαμε και στην παρέλαση της Λαμίας.

Οι πολίτες γιουχάισαν τους επισήμους που βρέθηκαν στην εξέδρα, ενώ, όταν κινήθηκαν εναντίον τους, απωθήθηκαν βίαια από ισχυρή αστυνομική δύναμη.
«Τα άκουσε» ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Τρίπολη

Με πανό στο οποίο αναγραφόταν «Ντροπή» κοντά στην εξέδρα των επισήμων διεξήχθη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη.

Στην εξέδρα των επισήμων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται και τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Άννα Μορφούλη

Πηγή φωτό-video: agrinionews, thebest, spnews, seleo, thousandnews, eleftheriaonline, cretalive, iliapress, iraklis1908, kοzan.gr, ebros.gr, laikoyra, thrakitoday, lamiareport, arcadialportal, e-volos.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011, 18:35


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα