Η ελονοσία ξανάρχεται

Η ελονοσία ξανάρχεται

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011, 07:12
Υπ’ ατμόν οι υγειονομικές υπηρεσίες για την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης.

Η ελονοσία εκριζώθηκε μετά από επίπονα προγράμματα της πολιτείας σε όλη τη χώρα το 1974. Έκτοτε, μόνο σποραδικά περιστατικά υπήρχαν και αυτά αφορούσαν τους ταξιδιώτες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ελονοσία (malaria) είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από τον μολυσμένο ανωφελή κώνωπα (κουνούπι).

Τα συμπτώματα της νόσου είναι υψηλός πυρετός, ρίγος, εφίδρωση, αδυναμία, κεφαλαλγία και μυαλγίες.

Εμφανίζεται μία έως τέσσερις εβδομάδες από το τσίμπημα και μπορεί να κρατήσει για τέσσερα χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2011 παρατηρούνται τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή της Λακωνίας και μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 30 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα.

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει τα σημεία στην Ελλάδα που καταγράφηκαν περιστατικά ελονοσίας.

Είναι σημαντικό ότι ενώ έπρεπε οι ψεκασμοί να γίνουν από τις περιφέρειες στον κατάλληλο χρόνο πριν το καλοκαίρι, οι ψεκασμοί δεν έγιναν με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα περιστατικά ελονοσίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει άμεσα δραστηριοποιηθεί για την αντιμετώπιση των περιστατικών και έχει εκδώσει σχετικές εκθέσεις για ενημέρωση των ιατρών.

Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011, 07:17


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...