Πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011, 07:56


Καταιγιστικές εξελίξεις προοιωνίζεται η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την επιστροφή του από τις Κάννες.

Ο Ευ. Βενιζέλος διαφοροποιείται από το πλαίσιο ενεργειών του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θεωρώντας πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η θέση της χώρας στο ευρώ και την Ευρωζώνη.

Το γεγονός και μόνο ότι ο υπουργός Οικονομικών ρίχνει το βάρος του πολιτικού του κύρους εντός του ΠΑΣΟΚ σε μια πλευρά της ζυγαριάς, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη διεξαγωγή ψηφίσματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προϊδεάζει για ανατροπές στο κυβερνών κόμμα.

Επισημάνεται πως άλλοι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα αυτό.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Ευ. Βενιζέλου:

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες.

«Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.

Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν από το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες, γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ, όταν είναι αρνητική, θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη. 

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου». 

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο Ευρώ» Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011, 00:06

«Το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου» Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011, 00:52

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011, 09:23


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα