Τα light προϊόντα στη διατροφή του παιδιού μας

Τα light προϊόντα στη διατροφή του παιδιού μας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011, 15:05
Κάθε γονιός επιθυμεί να κάνει το καλύτερο για την υγεία του παιδιού του. Γι’ αυτό, πολλοί γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους να ακολουθούν μια, όσο γίνεται, πιο υγιεινή διατροφή, που βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε light ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης προϊόντα.

Μήπως, όμως, η υπερβολική προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά λάθη, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού;

Ας δούμε ξεχωριστά τις δύο μεγάλες κατηγορίες των τροφίμων αυτών, των γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά και προϊόντων χωρίς ζάχαρη:

Γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά

Στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας γίνεται αφαίρεση του λίπους, συνήθως με μία απλή διαδικασία, χωρίς την προσθήκη ουσιών. Για παιδιά κάτω των δύο ετών, οι διεθνείς διαιτητικές συστάσεις είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά, προκειμένου τα παιδιά αυτής της ηλικίας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος. Μετά το δεύτερο έτος, μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα με 2% λιπαρά, αλλά όχι πλήρως αποβουτυρωμένα, όπως γάλα 0%.

Μετά την ηλικία των 5 ετών και εφόσον υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών, μπορούμε να τα δώσουμε στο παιδί μας. Με την αφαίρεση λίπους από το γάλα, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες διατηρούνται, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D μειώνονται. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, για αυτό και πολλές γαλακτοβιομηχανίες προσθέτουν βιταμίνη D σε αποβουτυρωμένα τρόφιμα. Έτσι, συνήθως δεν έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή σε άλλα γλυκαντικά, ενώ ενδέχεται να έχουν υψηλή ενεργειακή αξία, παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον, μπορεί να έχουν διάφορα πρόσθετα χημικά, όπως πηκτικά, συντηρητικά, χρωστικές ή γλυκαντικές ουσίες.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσθετα στα τρόφιμα, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Κάποιοι θεωρούν απαραίτητη τη χρήση τους για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας, όπως οι τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί με τη χρήση τους. Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σήμερα και περιλαμβάνονται στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάποια προϊόντα τύπου «light» στη διατροφή του παιδιού μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία, ίσως, να είναι η καλύτερη επιλογή μας.

Πηγή: iatronet

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011, 15:05


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα