Βαρκελώνη: 48ωρη απεργία των γιατρών

Βαρκελώνη: 48ωρη απεργία των γιατρών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011, 20:59
Εκατοντάδες γιατροί, φορώντας τις λευκές μπλούζες τους και κρατώντας πανό στα οποία απεικονίζονταν ψαλίδια των περικοπών διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Vall d'Hebron, στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της πρώτης 48ωρης απεργίας εναντίον των περικοπών δαπανών κατά τουλάχιστον 10% στον τομέα της υγείας στην Καταλωνία.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αναστάτωσαν την κυκλοφορία, σε μια κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης. «Εφόσον δεν έχουμε μιαν απάντηση με την απεργία μας αυτήν τότε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας διοργανώνοντας άλλες μορφές δράσης», δήλωσε εκ μέρους των διαδηλωτών ο 51 ετών οικογενειακός γιατρός Χαβιέ Πλανέλ.

«Είναι πια αισθητές οι εξοικονομήσεις δαπανών», δήλωσε απο την πλευρά του ο 46χρονος παθολόγος Αλμουντένα Πλάζα, εξηγώντας ότι «τα χειρουργεία γίνονται καθυστερημένα», ως εκ τούτου οι «λίστες αναμονής μακραίνουν», «καταργούνται ολόκληρες χειρουργικές πτέρυγες».

Η σημερινή απεργία στον τομέα της υγείας στην Καταλωνία αφορά θεωρητικά 16,5 χιλιάδες γιατρούς, νοσοκόμες και προσωπικό των νοσοκομείων. Η κινητοποίηση είχε συμμετοχή 70%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικάτου Metges de Katalunya. Το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 20%, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Πάντως για την ομαλή λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων «οι επιπτώσεις απο την απεργία ήταν σήμερα αισθητές», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εξοικονόμηση των δαπανών, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοινώνει η καταλανική κυβέρνηση. Οι περικοπές δαπανών εφαρμόζονται συγχρόνως στις 17 αυτόνομες περιοχές στην Ισπανία με κοινό στόχο τα ελλείμματα των τοπικών προϋπολογισμών να υποχωρήσουν στο 1,3% του δικού τους ΑΕΠ, ούτως ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος, την 31η Δεκεμβρίου σε 12μηνη βάση το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα να μην ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011, 20:59


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα