Πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες μέσω internet

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 19:00


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης


To να αποκτήσει κανείς πια ένα καινούριο πλαστό διαβατήριο, ή μια άδεια οδήγησης, ακόμα και ταυτότητα, και να γίνει ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, είναι εύκολο αρκεί να επικοινωνήσει με τους σωστούς «ντίλερ». Η zougla.gr, έπειτα από μια σειρά δημοσιογραφικών ερευνών φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα πλαστών εγγράφων που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και στέλνει και στην Ελλάδα.Η έρευνα ξεκινάει όταν από εξειδικευμένα forum στο internet, πολίτες από όλον τον κόσμο αναζητούν να αγοράσουν πλαστά διαβατήρια, πλαστές ταυτότητες, ακόμα και άδειες οδήγησης. Οι απαντήσεις στις συγκεκριμένες αναζητήσεις είναι πολλές αλλά χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν και απατεώνες οι οποίοι έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν χρήματα και να εξαφανιστούν.Έτσι λοιπόν με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η αναζήτηση από forums, οδηγεί σε μεγαλύτερες εταιρείες στο διαδίκτυο, οι οποίες έχουν στήσει μια «μπίζνα» εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάζοντας οποιοδήποτε ντοκουμέντο και μάλιστα όπως ισχυρίζονται πιστό αντίγραφο, έτσι ώστε η αστυνομία, η Interpol αλλά και οι υπηρεσίες πληροφοριών να είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν αν πρόκειται για αληθινό ή πλαστό.Συνομιλία ντοκουμέντο


Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω forum ένα από τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να μπορεί να επικοινωνεί με τους πελάτες.Το τηλέφωνο που δίνει έχει κωδικό από Καμερούν και η zougla.gr επικοινώνησε μαζί του.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΔΗΜ: Καλησπέρα τηλεφωνώ από την Ελλάδα μου έδωσε το τηλέφωνό σας ένας φίλος, μου το έστειλε σε email και μου είπε ότι μπορώ να αγοράσω διαβατήρια από εσάς.
ΠΛΑ: Ναι.
ΔΗΜ: Έστειλα στο email σας αλλά λέει ότι δεν είναι ενεργό. Μήπως έχετε κάποιο άλλο να επικοινωνήσω μαζί σας; Χρειάζομαι δύο ελληνικά διαβατήρια.
ΠΛΑ: Ωραία. Μπορείς να μου στείλεις sms στο κινητό μου τηλέφωνο και να μου πεις ακριβώς τι χρειάζεσαι;
ΔΗΜ: Από ποια χώρα είσαι από το Καμερούν;
ΠΛΑ: Ναι από το Καμερούν
ΔΗΜ: Εντάξει φίλε μου. Ζεις στην Αγγλία η είσαι στο Καμερούν τώρα;
ΠΛΑ: Είμαι στο Καμερούν.
ΔΗΜ: Εντάξει επειδή έχω πρόβλημα με δύο μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές που έχω εδώ στην Ελλάδα και χρειάζομαι άμεσα δύο ελληνικά διαβατήρια.
ΠΛΑ: Εντάξει μπορώ να σου προμηθεύσω ελληνικά διαβατήρια το αργότερο σε 4 ημέρες.
ΔΗΜ: Σε πόσες μέρες;
ΠΛΑ: Μπορείς να τα έχεις σε 4 ημέρες.
ΔΗΜ: Εντάξει… Ελληνικά διαβατήρια όμως όχι από Βραζιλία ή άλλες χώρες;
ΠΛΑ: Ναι ναι.. Ελληνικά διαβατήρια.
ΔΗΜ: Εντάξει αλλά είναι αξιόπιστα;
ΠΛΑ: Ναι ...ναι...
ΔΗΜ: Το λέω επειδή δεν θέλω να έχω προβλήματα με τους εργάτες… καταλαβαίνεις;
ΠΛΑ: Ναι σε καταλαβαίνω… Μην ανησυχείς τα διαβατήρια είναι εξαιρετικά.
ΔΗΜ: Ωραία ποια είναι η τιμή για δύο διαβατήρια;
ΠΛΑ: Θα πάρω 2.000 δολάρια.
ΔΗΜ: Σε ευρώ;
ΠΛΑ: Περίπου 1800 ευρώ.
ΔΗΜ: Ωραία να σου στείλω σε κάποιo email ή στο κινητό σου τηλέφωνο;
ΠΛΑ: Στο κινητό μου καλύτερα.
ΔΗΜ: Εντάξει αλλά πες μου στέλνεις διαβατήρια στην Ελλάδα ή είναι η πρώτη φορά διοτι πρέπει να γνωρίζω για την ασφάλειά μου.
ΠΛΑ: Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω ελληνικά διαβατήρια. Φτιάχνω σε πολλούς από την χώρα σου και έχω πολύ καλές σχέσεις.
ΔΗΜ: Εντάξει ευχαριστώ… Tο όνομά σου; Tο δικό μου Χρήστος Παπαδόπουλος.
ΠΛΑ:Εμένα με λένε Scot.

Μάλιστα είναι τόσο καλά δικτυωμένοι, έτσι ώστε να γνωρίζουν την καινούρια τεχνολογία ασφαλείας, τους κωδικούς των διαβατηρίων, την ποιότητα του χαρτιού, τα μελάνια, τα σκαναρίσματα, ακόμα και τις ημερομηνίες λήξεις που πρέπει να έχουν τα έγγραφα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι σε θέση να κατασκευάζουν και διπλωματικά διαβατήρια.Οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών που δραστηριοποιούνται, γνωρίζουν το θέμα και το παρακολουθούν αρκετά. Πρόσφατα μάλιστα, η Μοσάντ (υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ), προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για απάτη, η οποία εξετάζεται σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία και προειδοποίησε ότι η χρήση τέτοιων εγγράφων αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα.Το ερώτημα όμως είναι, γιατί αφού οι υπηρεσίες το γνωρίζουν, το κύκλωμα συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω διαδικτύου, ενώ μέσα σε αυτούς υπάρχουν και απατεώνες οι οποίοι αποσπούν χρήματα και εξαφανίζονται;Οι τιμές

Σύμφωνα με το απαντητικό email που μας στέλενει το δίκτυο:Ακόμα και διπλωματικά διαβατήρια
Στέλνουν και στην Ελλάδα


Η έρευνα για την αποστολή πλαστών διαβατηρίων στην χώρα μας ξεκινάει, όταν εντοπίζουμε σε συγκεκριμένο forum οτι μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικό πλαστό διαβατήριο. Έτσι λοιπόν κάνουμε την πρώτη επαφή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ερώτησή μας είναι σαφής: Θέλουμε να αγοράσουμε δύο διαβατήρια για μετανάστες εργάτες αλλά δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με την αστυνομία.Το κύκλωμα απαντάει ότι στέλνουν και φτιάχνουν ελληνικά διαβατήρια. Μας αποκαλύπτει το κόστος αλλά και τον τρόπο που θα τα παραλάβουμε.Παράλληλα μας εξηγεί πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις Αρχές αφού έχουν εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πως οι πελάτες τους δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τα αεροδρόμια.Είμαστε όμως δύσπιστοι και ζητούμε να μας εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε όντως πρόβλημα με τα ελληνικά διαβατήρια, και τους ζητάμε να μας στείλουν δείγμα της δουλειάς τους.Τελικά μας στέλνουν την εξής απάντηση και το παρακάτω έγγραφο: «Σας στέλνουμε ένα πρόσφατο διαβατήριο που φτιάξαμε σε Έλληνα πελάτη μας. Για ευνόητους λόγους έχουμε καλύψει τα προσωπικά του στοιχεία».

Δείτε το:Παράλληλα ζητήσαμε ιταλικά διαβατήρια σε άλλη ιστοσελίδα αλλά και άδεια οδήγησης. Το κόστος είναι 650 ευρώ για διαβατήριο και δίπλωμα μαζί, ενώ για το ελληνικό διαβατήριο ζητούν 550 ευρώ.Όσον αφορά στα διπλωματικά διαβατήρια που ζητήσαμε μας απάντησαν ότι  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σε στοκ και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι 15 Δεκέμβρη,ενώ μας επισυνάπτουν και δείγμα της δουλειάς τους.Δείτε και αυτό:


Η αλληλογραφία συνεχίζεται...

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011, 13:44


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα