Το παρασκήνιο της καμπάνιας κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρουΗ πρώτη επίσημη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης των επιπτώσεων στο αναπνευστικό σύστημα του ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου εκπονήθηκε από το Fab laboratory, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Το ενδεικτικό της υπόθεσης είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος γνώριζαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η υπόθεση είναι δυσώδης. Πίσω από την βιαστική απόφαση για την απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου κρύβονται παιχνίδια συμφερόντων, θελήματα καπνοβιομηχανιών και εκμετάλλευση από ειδικά ινστιτούτα με σκοπό να υφαρπάξουν κομμάτι από την «πίτα». Γνωστός γιατρός, μάλιστα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 12 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, οι φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Πνοή» διεξήγαγαν μια μελέτη για τις άμεσες επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου. Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι επιδράσεις αυτές συγκρίθηκαν με εκείνες που προκαλούν το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου. Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας ήταν ο δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο αναπλ. καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, ενώ το υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml.

Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης συμπεραίνεται ότι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύονται από μια μικρή αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Αντίθετα, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών, η οποία κρίνεται κλινικά σημαντική.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, και θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας:

 

Μελέτες σε εξέλιξη και από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Ο καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το συμβατικό.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κάποιος ότι οπωσδήποτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου. Οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα σε πάρα πολλά συστήματα του οργανισμού είναι γνωστές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διενεργεί μελέτες σε σχέση με τον τρόπο απορρόφησης της νικοτίνης από τον οργανισμό μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με πειράματα, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια της χώρας και του εξωτερικού προσπαθούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τις προσλήψεις της νικοτίνης από τον οργανισμό, τις συγκεντρώσεις και γενικά να εξακριβώσουν αν οι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Οπωσδήποτε όμως δεν υπάρχουν οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου».

Τα αναπάντητα ερωτήματα και το ψέμα

Φυσικά λοιπόν, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα από την απόφαση του Ε.Ο.Φ. και συγκεκριμένα όταν στο κείμενο αναφέρεται προς τους καταναλωτές πως δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια αυτών των προϊόντων.

Διαβάστε τα έγγραφα του Ε.Ο.Φ.

    

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, το οποίο οργάνωσε το ίδιο το Υπουργείο Υγείας και μάλιστα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του προέδρου της επιτροπής κατά του καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη. Το συνέδριο έγινε στις 8-10 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ίδια περίοδο που προχώρησαν στην απαγόρευση. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την πρόσκληση για το Συνέδριο, θα δει πως στα μέλη της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής συμμετέχει και ο σημερινός πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., Ιωάννης Τούντας.

Διαβάστε την πρόσκληση για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, 20:30


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τις ολονύχτιες έρευνες στην Κρήτη, η αγωνία για την τύχη των τεσσάρων αγνοουμένων, μελών οικογενείας, παρατείνεται...