Κούβα: Προσεχώς... απελευθέρωση 2.900 πολιτικών κρατουμένων

Κούβα: Προσεχώς... απελευθέρωση 2.900 πολιτικών κρατουμένων

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, 03:10
Στην απελευθέρωση 2.900 πολιτικών κρατουμένων προτίθεται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση της Κούβας για «ανθρωπιστικούς λόγους», μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Ανάμεσά τους δε θα συμπεριλαμβάνεται και ο Alan Gross ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 ετών για παράνομη είσοδο στη χώρα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

«Η απόφαση αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης ύστερα από τα σχετικά αιτήματα συγγενών και ακτιβιστικών οργανώσεων. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ασφάλειας του κράτους. Όλοι τους έχουν εκτίσει ένα σημαντικό μέρος της ποινής τους και έχουν δείξει καλή συμπεριφορά»», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις της στο Associated Press η υφυπουργός Εξωτερικών του νησιού της Καραϊβικής ξεκαθάρισε ότι ο Alan Gross θα παραμείνει στη φυλακή.

«Ο Alan Gross δεν βρίσκεται στη λίστα», τόνισε η Josefina Vidal.

 Αν και απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι εν λόγω απόφαση της Κούβας συνδέεται άμεσα με το ταξίδι του Ποντίφικα.

«Η κίνηση αυτή δείχνει τη δύναμη της Κούβας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Raul Castro, δήλωσε ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που θα αφεθούν ελεύθεροι συμπεριλαμβάνονται 86 υπήκοοι ξένων χωρών.

«Η ανθρωπιστική αυτή κίνησή δείχνει τη δύναμη της χώρας μας», τόνισε.

Τον προηγούμενο Ιούλιο είχε συμφωνήσει, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Καθολική Εκκλησία, να αφήσει ελεύθερους 52 πολιτικούς αντιφρονούντες οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2003.

Από το καλοκαίρι του 2011 η κυβέρνηση της Κούβας έχει προχωρήσει σε διαδοχικές κινήσεις για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που οδήγησε στη διεθνή απομόνωσή της και στην επιβολή εμπάργκο από τις Η.Π.Α.. Ανάμεσα στις κινήσεις της για τη βελτίωση της οικονομίας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της αποτελούν το «άνοιγμα» στον τομέα της αυτοκίνησης και της κατοικίας.

Διαβάστε επίσης:
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κούβα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, 04:44
Προσεχώς στην Κούβα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, 04:18
Ζητούν την απελευθέρωση Αμερικανού κρατουμένου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, 06:05
Τέλος το... δημόσιο κούρεμα στην Κούβα!, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 03:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, 03:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα