Δικαίωση για την Exxon Mobil

Δικαίωση για την Exxon Mobil

Διεθνής επιτροπή επιδιαιτησίας δικαίωσε την πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil η οποία είχε ζητήσει την καταβολή αποζημίωσης ύστερα από την κίνηση του προέδρου της Βενεζουέλας να προχωρήσει σε εθνικοποίηση εγκατάστασης για την εξόρυξη πετρελαίου στο έδαφος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η οποία λειτουργούσε υπό την εποπτεία της.

Οι πηγές απέφυγαν να διευκρινίσουν το ύψος του ποσού που καλείται να καταβάλλει το κράτος στην Exxon Mobil. Η πετρελαϊκή εταιρεία είχε προσφύγει το 2007 στο δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση έως και 10 δισ.. Από την πλευρά της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, αντέτεινε πως το ποσό που ζητούσε η Exxon Mobil ήταν πολύ υψηλότερο από την πραγματική αξία του έργου και επέμεινε ότι θα πλήρωνε πολύ λιγότερα.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει αρκετές προσφυγές σε φορείς επιδιαιτησίας από ξένες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής ConocoPhillips, της μεξικανικής κατασκευάστριας τσιμέντου, Cemex και της ελβετικής, Holcim για την εθνικοποίηση τομέων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012, 04:09


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τις ολονύχτιες έρευνες στην Κρήτη, η αγωνία για την τύχη των τεσσάρων αγνοουμένων, μελών οικογενείας, παρατείνεται...