«Η απόφαση είναι αρνητική σε όλα τα σημεία»

«Η απόφαση είναι αρνητική σε όλα τα σημεία»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 13:47
Υπέρ της Γερμανίας είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αφορά την προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, η οποία σχετίζεται με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, «η απόφαση του Δικαστηρίου είναι αρνητική σε όλα της τα σημεία. Υπάρχει ένας δικονομικός κανόνας ότι τα εγκλήματα έγιναν, τα δικαιώματα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν κράτη. Δηλαδή διάδικοι και διεκδικητές πρέπει να είναι μόνο κράτη».

Επισημαίνει δε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι πιεστούν τα κράτη και να καταθέσουν προσφυγές, ώστε να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Το θετικό για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει ο κ. Σφουντούρης είναι η κίνηση των 28 βουλευτών, που υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή και συνυπογράφεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ένα άλλο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Σφουντούρη, είναι αυτό που αφορά τα θύματα στο Δίστομο, και το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι άλλο να μην μπορείς να βρεις το δικαστή που θα δικάσει την υπόθεσή σου και άλλο να μην εφαρμόζεται μία δικαστική απόφαση».

Δήλωση της δικηγόρου Κέλλυ Σταμούλη

Η θυγατέρα του Ιωάννη Σταμούλη ο οποίος πρωτοστάτησε στη δικαστική μάχη για τη δικαίωση των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:

«Η απόφαση της Χάγης ουσιαστικά εναποθέτει την ευθύνη της διεκδίκησης των αποζημιώσεων στο Κράτος. Μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος ποτέ δεν διεκδίκησε αυτά που δικαιούται από τη Γερμανία.

Ελπίζουμε ότι η συντηρητική αυτή απόφαση της Xάγης θα κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δικαιωθούν και στην πράξη οι διστομίτες αλλά και όλοι οι συγγενείς των θυμάτων ανά την Ελλάδα».


Διαβάστε επίσης:

«Η Ιταλία παρέβη τις υποχρεώσεις της», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 11:19

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 15:47


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...