Θέλουν να ανοίξουν τον «τάφο» του Federico García Lorca

Θέλουν να ανοίξουν τον «τάφο» του Federico García Lorca

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009, 22:18

Νομική φόρμουλα αναζητούν οι Αρχές της Ανδαλουσίας, για να πάρουν την άδεια να ανοίξουν τον ομαδικό τάφο, που φέρεται να έχει ταφεί ο διάσημος Ισπανός ποιητής Federico García Lorca,  ύστερα από τη δήλωση ενός δικαστή της Γρανάδας τον περασμένο Μάιοπως είναι «αναρμόδιος», για να αποφασίσει για το θέμα.

Συγκεκριμένα πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι ετοιμάζεται ένα «νομικό πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ανοίξει ο τάφος του Αλφακάρ, κοντά στη Γρανάδα».

Η οικογένεια του Lorca ωστόσο διαφωνεί με το άνοιγμα του τάφου όπου αναπαύεται ο ποιητής μαζί με ένα δάσκαλο και δύο αναρχικούς. Όλοι τους εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1936, ένα μήνα μετά την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρσόν πάντως ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 μια έρευνα για την τύχη των 114.00 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και κατά τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο (1939-1975) και τους οποίους χαρακτήριζε θύματα «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Αναγκάστηκε όμως να σταματήσει την έρευνα, καθώς οι εισαγγελικές Αρχές επισήμαναν ότι το 1977 δόθηκε γενική αμνηστία και επομένως δεν είναι δυνατόν να διωχθούν οι δράστες των εγκλημάτων που έγιναν πριν από την ημερομηνία αυτή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009, 22:18


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα