Όπισθεν ολοταχώς για την λογοκρισία στο video του Κ. Γαβρά

Όπισθεν ολοταχώς για την λογοκρισία στο video του Κ. Γαβρά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009, 15:41
Πήραν πίσω την απόφασή τους, αφού πρώτα πετσόκοψαν το video, το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, και ενημερώνει τους επισκέπτες για τις ζημιές που υπέστη ο Παρθενώνας και από τους πρώτους χριστιανούς.

Ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, αν και αρχικά έδωσε εντολή –υπακούοντας στην δέσμευση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, προς τους ιεράρχες– να αφαιρεθεί το πλάνο-animation του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, που έδειχνε ρασοφόρους (ανθρώπους των πρώτων χριστιανικών χρόνων) να καταστρέφουν το μνημείο επειδή το θεωρούσαν ειδωλολατρικό, σήμερα με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Ο θόρυβος που προκλήθηκε μετά από την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θίχτηκε θεωρώντας προσβλητική την σκηνή με τους ρασοφόρους, κράτησε για αρκετές μέρες. Τα χλευαστικά σχόλια από τα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα, αλλά και η συζήτηση στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την παρέμβαση ιερωμένων στο περιεχόμενο του Μουσείου της Ακρόπολης, φαίνεται ότι θορύβησε τους υπεύθυνους και τελικά έφερε αποτελέσματα επαναφέροντας ακέραιο το video.

Ο κ. Παντερμαλής δήλωσε σήμερα ότι: «Όπως είχα δημοσίως δεσμευτεί, συνομίλησα σήμερα επί μακρόν με τον σκηνοθέτη κ. Γαβρά για το ενημερωτικό φιλμ της ιστορίας του Παρθενώνα που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνησε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε, ούτε υπονοούσε, ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής.

Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Διαβάστε επίσης: 

«Λογόκριναν βίντεο του Γαβρά για τον Παρθενώνα» Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, 20:19 


«Επιστολή Γαβρά για την λογοκρισία του βίντεο για τον Παρθενώνα» Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009, 10:34 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009, 15:41


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα