Τέλος η βία στα ζώα - όχι στο τσίρκο

Τέλος η βία στα ζώα - όχι στο τσίρκο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009, 13:34
Christiana Berg, Καλλιόπη Σιμιτσή
Σε πόσα βασανιστήρια μπορεί να υποβάλονται τα ζώα, πίσω από τα λαμπερά φώτα των παραστάσεων, για να μάθουν να κάνουν τα κόλπα τους; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να καταλάβει ότι ένας ελέφαντας ή μια τίγρης δεν μαθαίνουν κόλπα με ανταμοιβή την τροφή τους.Αυτά τα άγρια ζώα, που το φυσικό τους περιβάλλον είναι στις ζούγκλες και όχι σε σιδερένια κλουβιά 5x5, υποφέρουν από βασανισμούς και στερήσεις απλά και μόνο για να διασκεδάζουν κάποιοι ανεγκέφαλοι, που θεωρούν ότι βλέποντας έναν ελέφαντα να σηκώνει το πόδι του ψηλά είναι ό,τι πιο φυσικό για το ζώο. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, τα ζώα στο τσίρκο περνούν από μία περίοδο κατά την οποία στερούνται την τροφή τους, και η μόνη πραγματικότητα που γνωρίζουν είναι το καθημερινό ξύλο, μέχρι να υποταχθούν σε τέτοιο σημείο που θα κάνουν ό,τι λέει ο ''εκπαιδευτής''.

Θα περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους μέσα στο φόβο και το άγχος για την τιμωρία που συνεχώς κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, ώσπου θα γεράσουν ή θα τραυματιστούν σοβαρά. Τότε, ή θα καταλήξουν τομάρι στον τοίχο κάποιου ή θα θανατωθούν για να γίνουν τροφή για τα υπόλοιπα ζώα του ''θεάματος''. Ακόμα όμως και αν θεωρούμαστε υπερβολικοί για τους βασανισμούς και τις στερήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτά τα ζώα, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και οι πολύ συχνές μετακινήσεις των τσίρκων από περιοχή σε περιοχή, η διαδικασία φορτώματος και ξεφορτώματος από τα κλουβιά τους είναι για αυτά μια οδυνηρή και σκληρή εμπειρία, που την βιώνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής τους.Ο Χένρυ Νόρθ Ρίνγκλιν, ιδιοκτήτης τσίρκο, λέει στο βιβλίο του Ο Βασιλιάς του τσίρκο: «Δεν είναι και τόσο όμορφο να βλέπεις τις μεγάλες γάτες (τίγρεις) να εκπαιδεύονται… Όταν ο εκπαιδευτής αρχίζει, δένονται όλες με αλυσίδες στο βάθρο τους, και σχοινιά τυλίγονται γύρω από το λαιμό τους, έτσι ώστε να τις πνίγουν και να τις κάνουν να υπακούν. Όλα τα είδη βαρβαρότητας χρησιμοποιούνται για να τις αναγκάσουν να σέβονται τον εκπαιδευτή και να μάθουν τα «κόλπα» τους. Δουλεύουν από φόβο.»

Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να στηρίζουμε και να δεχόμαστε στην χώρα μας αυτού του είδους τα θεάματα, και να διδάξουμε στην νέα γενιά ότι τα ζώα δεν βρίσκονται στην γη για την δική μας ευχαρίστηση. Έχουν και αυτά ψυχή και υποφέρουν όπως εμείς.

ΔΕΝ θέλουμε να ακούσουμε τις κραυγές του ανείπωτου πόνου, της φρικτής οδύνης, του φόβου και της τρέλας που βιώνουν τα ζώα των τσίρκων…

ΔΕΝ θέλουμε να δούμε τα στενά κλουβιά, τη μοναξιά, τη θλίψη των ματιών τους και την τρέλα να παραμονεύει εκεί όπου ζουν, πίσω από τα φώτα της πρόσοψης…

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είστε πραγματικά φιλόζωοι και πολιτισμένοι, και ότι θα πράξετε το σωστό με την μη έκδοση άδειας λειτουργίας του τσίρκο στην Φούρκα Χαλκιδικής.Στηρίζουμε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισόδου τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα, που έχει κατατεθεί από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς ψήφιση.

ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ.

Ενωθείτε και εσείς με τους δημάρχους που απαγόρευσαν το τσίρκο στην πόλη τους.

Δείξτε τον πολιτισμό σας.

Άγριο θηρίο είναι αυτό που ζει στην ζούγκλα.

Όχι αυτό που πηδάει σκαμνάκια.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Για την
Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων

Christiana Berg, πρόεδρος και ιδρύτρια Animal Welfare Association ''Himaira''
Καλλιόπη Σιμιτσή, Φιλοζωικού συλλόγου ''Αίσωπος'' Καβάλας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009, 13:34


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα