«Δεν έχουμε μυστικό σχέδιο»

«Δεν έχουμε μυστικό σχέδιο»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009, 23:17
«O ΟΗΕ δεν έχει μυστικό σχέδιο λύσης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα ΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι -αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχει λόγος να ασκηθούν πιέσεις ή να γίνουν ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.

«Το σχέδιο Ανάν δεν δούλεψε και αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε», είπε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι πολιτικοί δεν συμμετέχουν στη διαδικασία». Ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά, είναι διαφορετικοί οι ηγέτες και ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διαφορετικός».

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται πολιτική βούληση», αφού τη λύση μπορούν να βρουν μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές και όχι παράγοντες εκτός Κύπρου.

Ο ειδικός σύμβουλος έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά μηνύματα» στο Β' γύρο των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ παρουσίασαν «νέες γεφυρωτικές προτάσεις» στον τομέα της διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, απάντησε ότι ο Μπαν Κι Μουν δεν έχει αρκετό χρόνο για μια τέτοια «συνάντηση κορυφής» λόγω φόρτου εργασίας. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια αυτή την στιγμή», λέγοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα ήθελε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009, 23:17


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα