Τουρκικά παζάρια για το ψευδοκράτος

Τουρκικά παζάρια για το ψευδοκράτος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009, 17:23
Την αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου από τη Μόσχα θέτει ως όρο η Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να αναγνωρίσει την αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet».

Η εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες από ρωσικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ωστόσο, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γεωργία, δήλωσε ότι στόχος του είναι να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις Τουρκίας –Γεωργίας.

Μετά τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 με τη Γεωργία, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας που αποσχίσθηκαν και ανέλαβε τον έλεγχο των συνόρων τους.

Επαφές αμπχαζιανών-τουρκοκυπριακών αντιπροσωπειών

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο «υπουργός» Εξωτερικών της Αμπχαζίας, Σεργκέι Σάμπα, φέρεται να δήλωσε: «Αν είναι έτοιμοι να μας αναγνωρίσουν, τότε και εμείς είμαστε έτοιμοι», λέγοντας πως τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών Αμπχαζίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, αναμένεται να δηλώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι, εάν η Τουρκία εντός του φθινοπώρου κάνει συγκεκριμένα θετικά βήματα, η Λευκωσία μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε λύση του Κυπριακού.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη πρόκειται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αλλά και με στελέχη της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009, 17:23


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα