Πρώτα λύση, μετά αναγνώριση

Πρώτα λύση, μετά αναγνώριση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009, 17:18
Δεν πρόκειται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο κ. Νταβούτογλου άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, λέγοντας ότι κωλυσιεργεί κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ότι υπαναχωρεί από τη κοινώς διακηρυγμένη θέση, η οποία, όπως είπε, είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Μάλιστα, λέει ο Νταβούτογλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατά την ομιλία του στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έκανε λόγο για «δύο αυτόνομες περιοχές».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση να τερματίσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από τις 26 Απριλίου 2004.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2009, ο κ. Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει «πάγωμα» νέων κεφαλαίων, γιατί, όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ».

Αντιθέτως, ζήτησε από την Ε.Ε. να «ξεπαγώσει» τα 8 κεφάλαια για τα οποία έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνιακής Ένωσης με την ΕΕ, δηλαδή να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009, 17:43


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα