Αλλάζει όνομα η εκκλησία των Σκοπίων

Αλλάζει όνομα η εκκλησία των Σκοπίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009, 19:43
Εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» πρόταση για αλλαγή της ονομασίας της σε «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι στα Σκόπια ανέφεραν ότι η τροποποίηση του ονόματος δεν πρέπει να συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας, με την Ελλάδα, για την ονομασία της χώρας. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να επικυρωθεί στη διάρκεια κληρικο-λαϊκής συνέλευσης που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και το 1967 κήρυξε το αυτοκέφαλό της το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, μιλώντας στη zougla.gr, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» προς το Πατριαρχείο της Σερβίας, αλλά ακόμη και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, λόγω επαναφοράς στα Βυζαντινά πρότυπα. Σημειώνεται ότι την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας την είχε ιδρύσει η Άννα Κομνηνή, την εποχή που ο Κύριλος και ο Μεθόδιος μετέφρασαν τα Ευαγγέλλια στην σλαβική γλώσσα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009, 19:43


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από την Πέμπτη την πολιτεία Μινάς Γκεραίς, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έχει προκαλέσει βροχοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα σαρωτικές πλημμύρες και...