Σε "ομηρία" η Αίγινα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013, 14:25


Το μαρτύριο της σταγόνας υφίστανται οι δημότες της Αίγινας, καθώς εδώ και εβδομάδες στο πρόβλημα του ούτως ή άλλως μη πόσιμου νερού με το οποίο υδροδοτούνται ήρθε να προστεθεί και εκείνο της αποκομιδής σκουπιδιών, με τον κόσμο να είναι κυριολεκτικά αγανακτισμένος.

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες δημοτών που έφθασαν στο zougla.gr, εδώ και πάρα πολλές ημέρες είχαν «από ελάχιστο έως καθόλου νερό», ενώ από χθες οι βρύσες τους «αρνήθηκαν» να τους δώσουν έστω και μία σταγόνα. Το μέγεθος του προβλήματος, όμως, λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε ένα νησί για το οποίο ο τουρισμός αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της οικονομίας του.

Tο νερό που προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα της Αίγινας όχι μόνο δεν είναι πόσιμο, αλλά και απολύτως ακατάλληλο ακόμη και για άλλες χρήσεις, αφού στο μεγαλύτερό του μέρος είναι... θαλασσινό!

Αυτό αναγκάζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον Δήμο Αιγινίων να φέρνει νερό με υδροφόρα πλοία από τον Πειραιά, με το οποίο υδροδοτεί τα σπίτια για βοηθητικές χρήσεις (πλύσιμο κ.λπ.), ενώ οι δημότες δίνουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους κάθε χρόνο, προκειμένου να έχουν νερό που να μπορούν να πιουν αλλά και να χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική.

Αν όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει κάνει τους κατοίκους του νησιού να έχουν αγανακτήσει, η αντιμετώπιση από πλευράς δήμου δείχνει να τους έχει εξοργίσει, αφού στις επανειλημμένες κρούσεις τους δεν παίρνουν καμία απάντηση, παρά μόνο πως «για κάποιους λόγους» δεν έχουν έρθει τα βυτία από τον Πειραιά, με τους λόγους αυτούς, φυσικά, να μην είναι άλλοι από τους οικονομικούς, κάτι που ωστόσο δεν λέει ανοικτά η Δημοτική Αρχή, ότι, δηλαδή, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο δήμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει νερό για τους κατοίκους του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το παιχνίδι εκβιασμού των υδρομεταφορέων... Η τοπική κοινωνία δείχνει με το δάκτυλο συγκεκριμένα μονοπωλιακά συμφέροντα που βρίσκουν «πάντα» τους «τρόπους» να διαιωνίζουν τη μονοπωλιακή παντοδυναμία τους.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ανακοινώσεις της Δημοτικής Υπηρεσίας «Ύδρευσης» με τις οποίες κάθε τόσο «καλούσε τους κατοίκους και τους παραθεριστές της Αίγινας να περιορίσουν την κατανάλωσή τους στην απολύτως αναγκαία χρήση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσα ακριβώς ντους δικαιούται ο κάτοικος και ο παραθεριστής (!) κάθε μήνα και κάθε πότε επίσης δικαιούται να πλένει τα ρούχα του...

Επανειλημμένες προσπάθειες του zougla.gr να επικοινωνήσουν με οποιοδήποτε εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής έπεσαν στο απόλυτο κενό, γεγονός που δικαιώνει πλήρως όσους χαρακτηρίζουν τους ανά τη χώρα δημάρχους και αντιδημάρχους ως τοπικούς άρχοντες...

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο αρχικά εμφανίζεται, αφού - όπως όλα δείχνουν - η αδυναμία του Δήμου της Αίγινας να πληρώσει τους «νερουλάδες» δεν μοιάζει διόλου προσωρινή, κάτι που αποδεικνύει και η απελπισμένη κίνηση του βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου να καταφύγει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο και δι' αυτού να λάβει τη διαβεβαίωση πως «τη λύση θα τη δώσει υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού» (!).

(Κάτοικοι δηλώνουν στο zougla.gr ότι διάφορες περιοχές έχουν «πνιγεί» στο σκουπίδι)

Παρέμβαση Μιχελάκη

Προσωρινή λύση δόθηκε στο πρόβλημα της Αίγινας, έπειτα από την καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε προσφύγει στον εισαγγελέα, ενώ είχε προηγουμένως ενημερώσει τον πρωθυπουργό για «τον ανοικτό εκβιασμό των υδρομεταφορέων να σταματήσουν την υδροδότηση του νησιού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και τουριστών». Έπειτα από αυτά ο κ. Σαμαράς εξουσιοδότησε τον κ. Μιχελάκη να τους επιτάξει.

Παύλος Κιρκασίδης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013, 14:58


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα