Όσπρια: Η τροφή του χειμώνα

Όσπρια: Η τροφή του χειμώνα

Τα όσπρια είναι κατηγορία με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα αλλά και τις υποκατηγορίες αυτών. Είναι ιδιαίτερα ωφέλημα και πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας ειδικά τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Η σόγια είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος, ενώ είναι πλούσια και σε ισοφλαβόνες που έχουν αντικαρκινική δράση.

Αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης, χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών. Επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης. Είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Η θερμιδική αξία της φακής, των ρεβιθιών και των φασολιών είναι στα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί σε 350 θερμίδες ανά 100γρ., ενώ ο αρακάς και η φάβα αποδίδουν περίπου 85 θερμίδες ανά 100γρ. Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε σούπες, βραστά φαγητά, σαλάτες, πουρέ και άλλα. Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια θα πρέπει να τα πλένετε καλά.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009, 09:04


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...