Παρέκαμψε τους νόμους η υπουργός Υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 21:08
Πάνος Πικραμένος- Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα


Η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιανακοπούλου, επανέφερε στην προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τον Ε. Καλοκαιρινό, παρά την αμετάκλητη καταδίκη του από το Εφετείο Αθηνών σε φυλάκιση 5 μηνών, για νόθευση εγγράφων, ψευδή βεβαίωση προς το υπουργείο Υγείας και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Όμως, ο υπαλληλικός κώδικας προβλέπει ρητά ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο θέτει σε διαθεσιμότητα, όποιον φέρει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και παραπεμφθεί στο ακροατήριο, όπως ο κ. Καλοκαιρινός. Εάν δε, καταδικαστεί σε ατιμωτικό αδίκημα, τον αναμένει η αποπομπή.

«Το έγκλημα της ψευδούς βεβαίωσης (διανοητικής πλαστογραφίας) που είναι σχετικό με την υπηρεσία προϋποθέτει υπάλληλο, κατά την έννοια των άρθρων 13α και 263 Α του ΠΚ, αρμόδιο καθ ύλην και κατά τόπο για τη σύνταξη ή έκδοση του εγγράφου, που ενεργεί μέσα στα όρια της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά…», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Με το δεδομένο αυτό, λοιπόν, εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς η υπουργός Υγείας επανέφερε έναν καταδικασμένο συνδικαλιστή στην κεφαλή του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παύσει το ΔΣ του ΠΙΣ στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, μετά από καταγγελίες για παράνομη εκλογή του.Ο βίος και η πολιτεία του Εμμανουήλ Καλοκαιρινού

Το 2003, ένας πολίτης καταγγέλλει ότι δύο γιατροί συνταγογραφούσαν περιττές εξετάσεις για να εισπράττουν ποσά από το Δημόσιο, μέσω της συζύγου του ενός που ήταν ιδιοκτήτρια ιατρικού εξεταστικού κέντρου.

Οι γιατροί καταδικάστηκαν από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, όμως το Δευτεροβάθμιο σκανδαλωδώς τους αθωώνει. Μετά από έρευνα, αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβούλιο Ιατρών, που τους αθώωσε, Σ. Αντύπας, ήταν πρόεδρος «μαϊμού», δηλαδή δε δικαιούτο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, επειδή ήταν συνταξιούχος.

Ο πρόεδρος παραιτείται εσπευσμένα. Προκειμένου, όμως, να διατηρηθεί η νομιμότητα πολλών αποφάσεων όχι μόνο του Πειθαρχικού αλλά και άλλων συμβουλίων, που είχαν ληφθεί υπό την προεδρία του κ. Αντύπα, κάποιοι παραποίησαν στοιχεία και δημόσια έγγραφα σχετικά με την ημερομηνία παραίτησής του.

Το ζήτημα γίνεται γνωστό και ο γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμος, διατάσσει έλεγχο από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών.

Το πόρισμα της ΕΔΕ εντοπίζει πλαστογραφίες σε δημόσια έγγραφα και ο γενικός επιθεωρητής στις 12 Μαΐου 2004 το στέλνει στον τότε υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, ζητώντας πειθαρχικό έλεγχο του προέδρου του ΠΙΣ, Μανώλη Καλοκαιρινού, και άλλων.

Βάσει του νόμου 3074, άρθρο, 14 παρ 7, ο υπουργός ήταν υποχρεωμένος να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εντός 10 ημερών. Αντ’ αυτού, ο κ. Κακλαμάνης διορίζει τον κ. Καλοκαιρινό πρόεδρο του Ά ΠΕ.ΣΥ.Π.

Η πειθαρχική δίωξη, μέχρι σήμερα, δεν έχει ασκηθεί, όμως το λόγο είχε ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος άσκησε δίωξη κατά του Ε. Καλοκαιρινού, του Σ. Αντύπα και δύο υπαλλήλων. Στις 26 Μαΐου 2009, το Εφετείο καταδικάζει αμετάκλητα τους κατηγορούμενους. Τον Ε. Καλοκαιρινό σε φυλάκιση 5 μηνών για νόθευση εγγράφων, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά.

Τώρα, με απόφαση της υπουργού Υγείας, Μ. Ξενογιανακοπούλου, ο Ε. Καλοκαιρινός είναι πάλι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρά το ότι υπάρχει προσφυγή και για τη νομιμότητα και της δικής του εκλογής στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Δείτε την παρέμβαση του Εμμανουήλ Καλοκαιρινού στην τηλεοπτική εκπομπή Κίτρινος Τύπος.Στους γιατρούς «πετάει το μπαλάκι» η υπουργός


Η zougla.gr επικοινώνησε με στενούς συνεργάτες της κ. Ξενογιακοπούλου και έθεσε το ερώτημα αν η επαναφορά του κ. Καλοκαιρινού στην κεφαλή του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, είναι σύννομη ή τουλάχιστον… ηθική.

Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η υπουργός επανέφερε τον κ. Καλοκαιρινό κρίνοντας μόνο τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής του, η οποία είχε αμφισβητηθεί και όχι την προσωπικότητα του κ. Καλοκαιρινού και την ουσία της υπόθεσης. «Αυτό είναι δουλειά του ιατρικού συλλόγου και των πειθαρχικών συμβουλίων του», επεσήμαναν.

Μάλιστα, ο συνεργάτης της, κ. Λασκαρίδης, τόνισε ότι ο κ. Καλοκαιρινός δεν είναι πολιτικός φίλος της υπουργού ούτε και τον γνωρίζει, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί τα κίνητρα να είναι ιδιοτελή. Πάντως, παραμένει άγνωστο αν η υπουργός γνώριζε την καταδίκη του κ. Καλοκαιρινού.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 03:42


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα