Η απεγνωσμένη φωνή των θυμάτων της μαφίας της Κέρκυρας

Γεωργία Ευσταθίου


Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πέσει στα δίχτυα της μαφίας και των τοκογλύφων της Κέρκυρας. Απειλές, εκβιασμοί και «περίεργες» επιταγές συνθέτουν το σκηνικό της καθημερινότητας των θυμάτων στο νησί των Φαιάκων. Όσων, βέβαια, δεν έχουν αναγκαστεί -υπό τους εκφοβισμούς του κυκλώματος- να το εγκαταλείψουν.

Το παράνομο κύκλωμα έχει καταστρέψει εκατοντάδες οικογένειες στην ΚέρκυραΗ Μαρία Μπακούση, η Σοφία Λάζαρη, ο Γιώργος Καπέλλος και ο Γ.Δ. είναι τέσσερα από το θύματα των τοκογλύφων. Τόσο από τα λεγόμενά τους στη zougla.gr όσο και από τα ατράνταχτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αποδεικνύεται ότι το κύκλωμα που δρα στην Κέρκυρα είναι αδίστακτο. Περιουσίες εκατομμυρίων χάνονται σε ένα βράδυ, ένοπλοι τραμπούκοι εισβάλλουν στα σπίτια των θυμάτων απειλώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τραπεζικοί εκδίδουν μπλοκ επιταγών εν αγνοία των πολιτών και βγάζουν δάνεια ακόμη και σε πολίτες με μηδενικό εισόδημα. Επιταγές σφραγισμένες ή ακάλυπτες κάνουν το γύρο του νησιού από χέρι σε χέρι, καταλήγοντας πάντα σε γνωστούς επιφανείς επιχειρηματίες και πολίτες της Κέρκυρας, οι οποίοι λυμαίνονται την ακίνητη περιουσία των θυμάτων και τους παίρνουν τα σπίτια σε πλειστηριασμούς.

Κάποιοι δηλώνουν εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο ενώ καθημερινά καταθέτουν ακόμη και 50.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς
Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν άτομα που δηλώνουν εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο στη φορολογική τους δήλωση, ενώ καθημερινά καταθέτουν 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ (!) από παράνομες δραστηριότητες στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στις τράπεζες του νησιού. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θέλουν να καταπολεμήσουν την εισφοροδιαφυγή, ας ξεκινήσουν από τους εν λόγω κυρίους και κάποιους άλλους όμοιους «επαγγελματίες» που δρουν σε όλη τη χώρα.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι πολλές και επώνυμες. Την ερχόμενη Πέμπτη θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο αντινομάρχης Οικονομικών Κέρκυρας, ο οποίος εργαζόταν παράλληλα ως υπάλληλος σε μεγάλη τράπεζα του νησιού. Κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, για εκδόσεις δανείων μέσω τρίτων προσώπων από τα οποία κρατούσε ως «αμοιβή» μεγάλο ποσοστό.

Η δικαιοσύνη φαίνεται πως τώρα αρχίζει να δραστηριοποιείται. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Μαρίας Μπακούση, έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια και η υπόθεσή της ακόμη δεν έχει εκδικαστεί. Το ίδιο συμβαίνει με πληθώρα καταγγελιών και μηνύσεων από εξαπατηθέντες πολίτες της Κέρκυρας.

Μαρία Μπακούση: Με οδήγησαν στην αυτοκτονία

Τα χρέη, η ασφυκτική πίεση και η αγανάκτηση οδήγησαν την 34χρονη Μαρία Μπακούση να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει την 1η Δεκεμβρίου του 2009, λαμβάνοντας 28 χάπια. Η ίδια μιλάει στη zougla.gr για το πώς έφτασε σε αυτή την κατάσταση, αναφέρει ονομαστικά όλους όσοι την έμπλεξαν στο βρώμικο κύκλωμα της τοκογλυφίας, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι εκδόθηκε μπλοκ επιταγών στο όνομά της από τραπεζικό υπάλληλο, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει και να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτό.

Τραπεζικοί, δικηγόροι, επιχειρηματίες και αθίγγανοι απαρτίζουν το κύκλωμα των τοκογλύφωνΠροσθέτει, μάλιστα, ότι, μέχρι σήμερα, έχει πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για χρέη που δεν είναι δικά της, καθώς βρέθηκαν 17 σφραγισμένες επιταγές στο όνομά της και βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις με κίνδυνο να την «πετάξουν» έξω από το κτίριο όπου στεγάζει τη μικρή της επιχείρηση. «Περιμένω εδώ και τρία χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεσή μου. Υποτίθεται ότι θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, αλλά είμαι σίγουρη πως θα πάρουν πάλι αναβολή. Ποιοι νόμοι και ποια δικαιοσύνη; Εδώ μιλάμε για κακούργημα και κάθε μέρα που περνάει, γονατίζω οικονομικά. Μεγάλωσα σε ίδρυμα και εργάζομαι από εννιά ετών για να έρθουν αυτοί οι κύριοι και να με ρεζιλέψουν έτσι;», λέει χαρακτηριστικά. Ακούστε τι δηλώνει στη zougla.gr:Γιώργος Καπέλλος: Ζω στο εξωτερικό και έχω πληρώσει περίπου 4 εκατ. ευρώ σε τόκους

Ο Γιώργος Καπέλλος ήταν ένας ευυπόληπτος πολίτης της Κέρκυρας. Δε φανταζόταν ποτέ ότι, λόγω κάποιων χρεών της οικογενειακής τους επιχείρησης στους τοκογλύφους, θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Ύστερα από δεκάδες απειλές για τη ζωή του και αφού μέχρι σήμερα έχει πληρώσει εκατομμύρια ευρώ στους τοκογλύφους, «εξαφανίστηκε» από την Κέρκυρα και πλέον ζει στο εξωτερικό.

Πολλά από τα θύματα των τοκογλύφων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Κέρκυρα Η οικογένειά του, όμως, παραμένει στο νησί και ο κύριος Καπέλλος δεν μπορεί ούτε να τη δει ούτε να επικοινωνήσει μαζί της. «Ξεπούλησα τα πάντα για να πληρώσω τους τοκογλύφους. Δεν άντεξα άλλο. Έχω φύγει από την Κέρκυρα και ζω στο εξωτερικό χωρίς να έχω επαφές με κανέναν. Δεν πλησιάζω πλέον στο νησί. Όταν, όμως, άνοιξε την υπόθεση της τοκογλυφίας ο δημοσιογράφος Τρύφωνας Βέργης, αποφάσισα να μιλήσω. Είναι μεγάλη αδικία όλο αυτό που συμβαίνει. Έχω ήδη απευθυνθεί σε εισαγγελέα», λέει στη zougla.gr ο Γιώργος Καπέλλος:

Σοφία Λάζαρη: Βρέθηκα χρεωμένη, μου πήραν τα οικόπεδα και μου βγάζουν το σπίτι σε πλειστηριασμό. Κυκλοφορώ με καταγραφέα πάνω μου

Η κυρία Λάζαρη είναι κάτι περισσότερο από αγανακτισμένη. Ποιος δε θα ήταν άλλωστε στη θέση της; Οι επιτήδειοι, αφού την εξαπάτησαν, βάζοντάς τη να πληρώνει μηνιαίες επιταγές για μηχανήματα που ποτέ δεν παράλαβε, της πήραν ένα οικόπεδο αξίας 400.000 ευρώ στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας για 18.000 ευρώ, όταν εκείνη αναγκάστηκε να τους ζητήσει χρήματα, διότι είχε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κυρία Λάζαρη μιλάει στη zougla.gr, εξηγώντας τον τρόπο που βρέθηκε μπλεγμένη, αναφέροντας ονόματα και ζητώντας από τη δικαιοσύνη να δράσει το συντομότερο δυνατό.

«Στις 13 Ιανουαρίου του 2010 μου βγάζουν το σπίτι μου σε πλειστηριασμό χωρίς να τους χρωστάω. Μπορείς να μου πεις πώς γίνεται αυτό; Για κάθε ανακοπή που κάνω χρειάζομαι 3.000 ευρώ. Πού να τα βρω τόσα λεφτά; Μέχρι σήμερα έχω πάθει ζημιά της τάξεως των 500.000 ευρώ! Ένας διευθυντής τράπεζας, όταν του ζήτησα δάνειο, μου είπε πως για 450.000 ευρώ που ήθελα, εκείνος θα κρατούσε τα 100.000 ευρώ! Έδωσα το αυτοκίνητό μου που έκανε 25.000 ευρώ, σε ενεχυροδανειστήριο στην Αθήνα για 5.000 ευρώ… Κι αυτοί κυκλοφορούν σαν κύριοι, φοροδιαφεύγουν και έχουν λογαριασμούς με εκατομμύρια ευρώ. Μας απειλούν μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Έχω βάλει παντού κάμερες και κυκλοφορώ με καταγραφέα από το φόβο μου. Θα φτάσω όμως μέχρι τον Άρειο Πάγο». Ακούστε τι λέει:Γ.Δ.: Άφησα πίσω την οικογένειά μου. Έχω πληρώσει 2.900.000 ευρώ σε τόκους και έχω ξεπουλήσει όλη μου την περιουσία

Ο Γ.Δ. είναι γιος γνωστού πρώην βουλευτή της ΝΔ. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε αυτό στάθηκε ικανό, προκειμένου να αποτρέψει τους τοκογλύφους της Κέρκυρας. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί προς το πρόσωπο του κυρίου Γ.Δ. ήταν καθημερινό φαινόμενο και το πρώτο πράγμα που άκουγε ήταν: «Aν δεν πληρώσεις, θα πάμε στον πατέρα σου». Η οικογένειά του δε γνώριζε τίποτα και ο Γ.Δ. δεν ήθελε να μάθουν. Μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Τα χρήματα που του ζητούσαν ολοένα και αυξάνονταν. Αναγκάστηκε να ξεπουλήσει την αλυσίδα σουπερ μάρκετ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης για ελάχιστα χρήματα.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί του νησιού γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει, κανείς όμως δεν σταματάει την παράνομη δράση των τοκογλύφωνΠλήρωσε τους τοκογλύφους και έφυγε από την Κέρκυρα, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Έχει ζητήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα να ανοίξει τους προσωπικούς του λογαριασμούς στην τράπεζα, προκειμένου να αποδειχθούν όλες οι απάτες που έχουν γίνει εις βάρος του, ενώ έχει κάνει μήνυση για τις απειλές που εξακολουθεί να δέχεται. «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι αποτελούν το κύκλωμα. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι εξαπατηθέντες υποδεικνύουμε τα ίδια άτομα. Μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να τα δουν όμως… Εγώ κυκλοφορώ με προστασία, δε γίνεται αλλιώς. Φοβάμαι για τη ζωή μου», λέει στη zougla.gr ο Γ.Δ., ακούστε τον:
Διαβάστε επίσης:
Την έσπρωξαν στην αυτοκτονία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009, 21:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...