Παράνομο χαράτσι στα μαιευτήρια για τα βλαστοκύτταρα

Γεωργία Ευσταθίου


Φουσκωμένος εξακολουθεί να φτάνει στα χέρια των γονέων, ο λογαριασμός των ιδιωτικών μαιευτηρίων, τα οποία συνεχίζουν να χρεώνουν ποσά για λήψη βλαστοκυττάρων από τα νεογέννητα, η οποία, όμως, δε γίνεται από το μαιευτήριο, αλλά από ιδιωτική εταιρεία, την οποία έχουν ήδη πληρώσει οι γονείς.

Το νέο αυτό «χαράτσι» έχει κάνει την εμφάνισή του σε μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο. Ωστόσο, πολλοί γονείς, όταν προσέρχονται στα ταμεία των ιδιωτικών κλινικών για να πληρώσουν, δεν προσέχουν ότι καλούνται να καταβάλουν και «έξοδα λήψης βλαστοκυττάρων», τα οποία κυμαίνονται από 200 - 400 ευρώ, ανάλογα με το μαιευτήριο.

Οι χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών κυμαίνονται από 200-400 ευρώ Το παράλογο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι το μαιευτήριο δε συμμετέχει στη διαδικασία λήψης βλαστοκυττάρων από το νεογέννητο, καθώς οι γονείς έχουν επιλέξει και έχουν πληρώσει, πριν από τον τοκετό, κάποια ιδιωτική εταιρεία – τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων, προκειμένου να προβεί στη λήψη τους από το μωρό που έρχεται στον κόσμο. Το ποσό, μάλιστα, που δίνουν είναι ιδιαίτερα υψηλό και κυμαίνεται συνήθως από 1.500 - 2.500 ευρώ για 20ετή φύλαξη των βλαστοκυτάρρων.

Oι γονείς με δική τους απόφαση επιλέγουν μια εταιρεία - τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων και την προπληρώνουν. Στη συνέχεια, παραλαμβάνουν από την εταιρεία ένα κουτί - ψυγείο φύλαξης, το οποίο δίνουν στο γιατρό τους (ο οποίος αμείβεται από τους γονείς). O μαιευτήρας κατά τη διάρκεια του τοκετού και με εξοπλισμό που του παρέχει η ιδιωτική εταιρεία - τράπεζα λαμβάνει από το νεογέννητο μια μικροποσότητα αίματος, την οποία φυλάσσει στο κουτί - ψυγείο. Ο πατέρας του μωρού παραλαμβάνει το κουτί από το μαιευτήρα και σε λίγες ώρες κάποιος υπάλληλος της εταιρείας προσέρχεται στο μαιευτήριο και παίρνει το κουτί.

Είναι σαφές ότι το μαιευτήριο δε συμμετέχει πουθενά στην εν λόγω διαδικασία, επομένως με ποιο δικαίωμα χρεώνει στους γονείς έξοδα λήψης βλαστοκυττάρων; Οι καταγγελίες είναι πολλές και έρχονται τόσο από την πλευρά των εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων όσο και από γονείς που είτε αρνήθηκαν να πληρώσουν το εν λόγω ποσό είτε κατάλαβαν στη συνέχεια τι είχαν πληρώσει στο μαιευτήριο. Μάλιστα, έξι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «παράνομη και αθέμιτη» χρέωση. Από την πλευρά τους, τα μεγάλα μαιευτήρια απαντούν ότι «η χρέωση είναι φυσιολογική, διότι η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσα στο μαιευτήριο».

Τα τρία μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια -Μητέρα, Ιασώ και Λητώ- πρωτοστατούν στην παράνομη αυτή χρέωση και προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες, προκειμένου να την αιτιολογήσουν. Η ΙΑΣΩ Α.Ε. απαντά στη zougla.gr: «Αμέσως μόλις γίνει από τον ιατρό η συλλογή, το προσωπικό της κλινικής μας παραλαμβάνει από τον ιατρό μαιευτήρα την ειδική συσκευασία με το συλλεγέν αίμα, την οποία σφραγίζει, καταγράφει επί αυτής (στο bar-code) τα στοιχεία της ασθενούς και ακολούθως την παραδίδει στους γονείς, προκειμένου αυτοί να την παραδώσουν στη συμβεβλημένη με αυτούς εταιρεία επεξεργασίας και αποθήκευσης βλαστοκυττάρων…. Από τα ως άνω αναφερόμενα καθίσταται σαφές ότι η συλλογή και τοποθέτηση του συλλεγέντος ομφαλοπλακουντικού αίματος αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη. Για αυτό το λόγο, η κλινική μας χρεώνει ανεξαιρέτως όλους τους γονείς που επιθυμούν την παροχή της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης με το εν λόγω ποσό. Η ως άνω χρέωση της κλινικής για τη συλλογή του ομφαλοπλακουντικού αίματος είναι απόλυτα νόμιμη και θεμιτή».

Δηλαδή, η νοσοκόμα παίρνει το κουτί, το τοποθετεί δίπλα στο μαιευτήρα, μόλις εκείνος βάλει μέσα τα βλαστοκύτταρα το κλείνει, γράφει απ’ έξω τα στοιχεία της μητέρας και το δίνει σε κάποιο συγγενή. Για αυτή τη «δύσκολη» διαδικασία, οι γονείς του νεογέννητου χρεώνονται από 200 - 400 ευρώ!


Ο Παναγιώτης Κοφινάκος, μαιευτήρας-γυναικολόγος κάνει λόγο για παράνομες χρεώσειςΟ μαιευτήρας - γυναικολόγος, Παναγιώτης Κοφινάκος, ο οποίος συνεργάζεται με το μαιευτήριο «Μητέρα», εξηγεί στη zougla.gr: «Καταρχήν, το κόστος για τη λήψη των βλαστοκυττάρων το πληρώνουν οι γονείς σε κάποια εταιρεία - τράπεζα φύλαξης. Το «Μητέρα» συνεργάζεται με μια συγκεκριμένη τέτοια εταιρεία και αν την επιλέξουν οι γονείς, δεν υπάρχει καμία εξτρά χρέωση. Αν, όμως, οι γονείς προτιμήσουν κάποια άλλη τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων, το μαιευτήριο χρεώνει από 325 - 400 ευρώ για τη διαδικασία της λήψης, προβάλλοντας ως δικαιολογία την παροχή εργαλείων από το μαιευτήριο, πράγμα που δεν ισχύει. Η συγκεκριμένη χρέωση, πέραν του ότι δε γίνεται γνωστή στους γονείς εκ των προτέρων, είναι παράνομη. Πολλοί γονείς διαμαρτύρονται, αλλά πρέπει τελικά να μεσολαβήσει ο μαιευτήρας, προκειμένου να παραπονεθεί στην κλινική και να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη χρέωση από τον τελικό λογαριασμό. Στον κατάλογο που μας δίνουν με τις χρεώσεις του μαιευτηρίου -τον οποίο εμείς δίνουμε στους γονείς- είχαν συμπεριλάβει και τη χρέωση για λήψη βλαστοκυττάρων. Ύστερα, όμως, από καταγγελίες και παράπονα την αφαίρεσαν, ώστε να μην υπάρχουν απτές αποδείξεις για την παράνομη αυτή χρέωση».

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι γονείς αντιλαμβάνονται το «περίεργο» της υπόθεσης και αρνούνται να πληρώσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Τάσου Σ. η γυναίκα του οποίου έφερε στον κόσμο, πριν από λίγες ημέρες, ένα υγιέστατο αγοράκι. «Όλα πήγαν καλά, ο τοκετός έγινε όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς και η λήψη βλαστοκυττάρων από το μαιευτήρα μας. Στην τράπεζα φύλαξης έχω πληρώσει 1.800 ευρώ. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε από το μαιευτήριο «Μητέρα», όπου γέννησε η γυναίκα μου, πήγα στο λογιστήριο για να πληρώσω. Εκεί μου έδωσαν ένα χαρτί με τα έξοδα που έπρεπε να πληρωθούν, το οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε και «έξοδα λήψης βλαστοκυττάρων». Ρώτησα την κοπέλα στο ταμείο περί τίνος πρόκειται και μου απάντησε γενικόλογα για τα βλαστοκύτταρα και ότι η διαδικασία γίνεται μέσα στο μαιευτήριο. Τρεις ώρες τσακωνόμουν με το λογιστήριο του μαιευτηρίου και με τους υπεύθυνους, εξηγώντας τους ότι η χρέωση είναι παράνομη από τη στιγμή που το μαιευτήριο δε συμμετέχει στο παραμικρό σε αυτή τη διαδικασία. Τελικά, αρνήθηκα να πληρώσω», εξηγεί στη zougla.gr ο πατέρας του νεογέννητου.

Υπολογίζεται πως μόνο το 5% των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν αυτή τη χρέωση αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται και αντιδρά, αρνούμενο να πληρώσει. Σε κάθε μεγάλο μαιευτήριο γίνονται περίπου 450 λήψεις βλαστοκυττάρων το μήνα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, 16:37


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ...