«Διαθήκη»  του Μάριου Ποντίκα

«Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ (ΛΑΡΙΣΑ)

από 22 Δεκεμβρίου

Τη «Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου θα παρουσιάσει από τις 22 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο του Μύλου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας – «Θεσσαλικό Θέατρο».

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το αριστουργηματικό διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Η διαθήκη του καθηγητή».

Η «Διαθήκη» πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θεσσαλικό Θέατρο την περίοδο 1977- 1978 με εξαιρετική επιτυχία και προσδιόρισε την φυσιογνωμία του ιστορικού θεάτρου. Ο Μάριος Ποντίκας χαρακτήρισε τη διασκευή του ως «Προσχέδιο σκηνικής μυθιστορίας» που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας και για τους σκοπούς του Θεσσαλικού θεάτρου.

 Η «Διαθήκη» είναι μια καυστική σάτιρα, ηθών, εθίμων και λειτουργεί σαν καταλύτης για να ξεσκεπαστεί το πρόσωπο της εξουσίας, τα γρανάζια που την κινούν και να αποκαλυφθεί η παρακμή των αξιών.
Το έργο αναφέρεται στην ταραγμένη, μετεμφυλιακή περίοδο και όσα διαδραματίζονταν τότε, αντιστοιχούν σε όσα μολύνουν τη σημερινή μας κοινωνία.

Η «Διαθήκη» είναι ένα έργο, ζωντανό, συναρπαστικό, καθαρά ελληνικό, με σπαρταριστό αληθινό λόγο, που δεν του λείπει το χιούμορ και η σάτιρα που συνοδεύεται από μουσική και τραγούδια που βγαίνουν από μέσα από τη δράση του έργου. Ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος που ξαναγυρίζει στο Θεσσαλικό Θέατρο ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, πιστεύει πως η «Διαθήκη» είναι σημαντικότατο έργο και πρέπει να ξαναζωντανέψει στη σκηνή του Θεάτρου για το οποίο γράφτηκε.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Η «Διαθήκη» ήταν το έργο και η παράσταση που προσδιόρισε αποφασιστικά τη φυσιογνωμία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» όταν το πρωτοπαρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία το 1977.

Η επιθυμία μας τότε ήταν να γεννηθούν νέα ελληνικά έργα που θα αφορούσαν κυρίως τη ζωή και τα προβλήματα της περιφέρειας με τις ιδιαιτερότητές της.

Η σκέψη μας να θεατροποιηθεί το αριστουργηματικό διήγημα του Δημήτρη Χατζή “Η Διαθήκη του καθηγητή” ήταν κοινή και την δέχτηκαν με ενθουσιασμό και ο Δημήτρης Χατζής και ο Μάριος Ποντίκας που θα έκανε τη θεατρική διασκευή.

Το έργο είναι μια καυστική σάτιρα, κάθε φαύλου κατεστημένου, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει το πρόσωπο της εξουσίας, τα γρανάζια που την κινούν και να αποκαλύψει την παρακμή των αξιών, των θεσμών και των ανθρώπων που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια.

Όμως στη σαπίλα αυτή, ο καθηγητής Ραλλίδης της διαθήκης, βλέπει τη διαφθορά και απομονώνεται, «απροσπέλαστος» για να μείνει αμόλυντος, με την ελπίδα πως η νέα γενιά θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής.

Δυστυχώς, αν και το έργο αναφέρεται σε μια παλαιότερη εποχή, δείχνει σαν να γράφτηκε για όσα φοβερά συμβαίνουν σήμερα και η μόνη ελπίδα μας και πάλι στηρίζεται στη νέα γενιά που δείχνει να ασφυκτιά με όσα εμείς οι παλιοί της παραδώσαμε και να αντιδρά, αποφασισμένη να διεκδικήσει όσα δικαιούται.

Φυσικά την παράσταση την αφιερώνουμε στους νέους μας.

Επιστρέφοντας στο «Θεσσαλικό Θέατρο» δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή από την «Διαθήκη».

Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά έργα. Είναι έργο λαϊκό, με καταλυτική πολιτική σάτιρα, με μουσική, τραγούδια, με πολλά σκηνικά και κοστούμια, που απευθύνεται σε ένα πλατύ κοινό και πιστεύω πως με τη «Διαθήκη» θα επαναπροσδιοριστεί η φυσιογνωμία του Θεάτρου μας.»

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Μάριος Ποντίκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά- Κοστούμια : Άγγελος Μέντης
Μουσική- τραγούδια: Διονύσης Τσακνής

Παίζουν:
Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Χρήστος Νίνης, Δημήτρης Καλατζής, Δημήρης Παλαιοχωρίτης, Σπύρος Τσεκούρας, Δημήτρης Μυλωνάς, Φανή Γέμτου, Πόπη Πελτεκοπούλου και η Λίλλυ Μελεμέ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»
Ρούσβελτ 59
41222 Λάρισα
ΤΗΛ.: 2410-621209 & 624086
ΦΑΞ.: 2410-621210

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009, 05:24


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
«'Η μήπως κρύβονται σχέδια για Μεγάλη Αλβανία; Προς το παρόν κυριαρχεί κόντρα ανάμεσα στον Έντι Ράμα και τον Ίλιρ Μέτα. Ο αλβανός...