Για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός

Για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:08
Δε θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δε φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα εξήγησε πως το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων, οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, όπως τα stage και τη διαφθορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις τράπεζες, διότι παρά το ότι έχουν χρηματοδοτηθεί, όπως είπε, δε διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες, ενώ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα.

Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ, Α. Σαμαρά, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας, έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με τη διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση, αυτή είναι που ισχύει.

Εμμέσως, μάλιστα, επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δε θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2».

Όσον αφορά στις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

Για το φλέγον θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο των Εσωτερικών.

Σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δε γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:20


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα