«Ποτέ στο παρελθόν τέτοια τραγωδία»

«Ποτέ στο παρελθόν τέτοια τραγωδία»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010, 01:17
Σκηνές φρίκης και χάους περιγράφουν τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών που καταφτάνουν στην Αϊτή για να βοηθήσουν τους πληγέντες του φονικού σεισμού της προηγούμενης εβδομάδας.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που εδρεύει στο Παρίσι, στην οποία καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της τραγωδίας στην πιο φτωχή χώρα της Αμερικής:

«Η προτεραιότητα δίνεται στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι ομάδες προβαίνουν σε καισαρικές τομές και ακρωτηριασμούς. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα.

Οι τραυματίες μεταφέρονταν με καρότσια ή στα χέρια. Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία στην περιοχή, αλλά έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες και διαθέτουν περιορισμένο προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό».

Χιλιάδες πτώματα στους δρόμους

Περισσότερα από 25.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί μέχρι στιγμής, μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς την Τρίτη, δήλωσε το Σάββατο στο γαλλικό πρακτορείο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

"Είκοσι χιλιάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίσουμε τα πτώματα που ανασύρθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές, δηλαδή περίπου 5.000 ή 6.000", σημείωσε.Την Παρασκευή ο Μπελρίβ είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 15.000 πτώματα είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια μέχρι εκείνη την ημέρα.

Συνεργασία Κούβας-ΗΠΑ για βοήθεια 

Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, επιτρέποντας κυρίως τη χρήση της ιατρικής υποδομής της χώρας, δήλωσε το Σάββατο υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί με όλα τα έθνη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να βοηθήσει τον λαό της Αϊτής ώστε να σωθούν επιπλέον ζωές", δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Βόρειας Αμερικής του υπουργείου Χοσεφίνα Βιδάλ.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι, μολονότι η Αβάνα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961.

Σύμφωνα με την Βιδάλ, η Κούβα διαθέτει υποδομή που είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή και προτίθεται να τη θέσει στη διάθεση ξένων γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών.

Ομάδα 60 γιατρών κι ιατρικού προσωπικού έχει ήδη φτάσει στο Πορτ-ο-Πρενς με φάρμακα, είδη διατροφής, ορούς και πλάσμα, διευκρίνισε η Βιδάλ.

Αυτοί προστέθηκαν στους περίπου 400 Κουβανούς, οι οποίοι εργάζονταν πριν από τον σεισμό δωρεάν στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα της περιοχής.


(Κλιμάκωση της βίας φοβούνται οι Αρχές)


Σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην Αϊτή

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει επίσης το θάνατο του αναπληρωτή του Άναμπι, του Βραζιλιάνου Λουίθ Κάρλος ντα Κόστα, από τον σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Βρέθηκαν οι σοροί οκτώ μελών της MINUSTAH

Οι σοροί οκτώ Κινέζων υπηκόων, που είχαν καταπλακωθεί κι αγνοούνταν μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος σάρωσε την Αϊτή, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Οι οκτώ θανόντες Κινέζοι ήταν μέλη της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH).

Η Χίλαρι Κλίντον στο πλευρό της Αϊτής

Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας "σήμερα, αύριο και στο μέλλον" υποσχέθηκε στους Αϊτινούς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, την σκληρά δοκιμαζόμενη πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστη από τον σεισμό της Τρίτης.

"Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον", προσέθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

Προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, η Κλίντον σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πρεβάλ και η ίδια θα εκδώσουν σήμερα, Κυριακή, κοινή ανακοίνωση στην οποία θα εκφράζουν τη βούληση των αρχών των δύο χωρών να συνεργαστούν.

H άφιξη της Κλίντον στην ΑϊτήΕκτιμήσεις για 50.000 νεκρούς

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ, επανέλαβε χθες την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια περισσότερα από 25.000 πτώματα.

Πενταπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αϊτή η Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωση τον πενταπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Αϊτή,  ανακοίνωνοντας ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Βοήθειας, Ντιρκ Νίμπελ ανακοίνωσαν, μετά από σύνοδο της ομάδας αντιμετώπισης κρίσης που συστήθηκε για να συντονίσει την αντίδραση του Βερολίνου στο σεισμό, ότι η Γερμανία θα δώσει βοήθεια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων) στην Αϊτή, από 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Νίμπελ δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ θα διανείμει τρόφιμα πληρωμένα από τη Γερμανία.

Ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η γερμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας (THW) στέλνει στην Αϊτή μια μονάδα ειδικών στην απολύμανση του νερού, η οποία θα στήσει μηχανήματα για να έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη χώρα.

Ο Βεστερβέλε δεν δημοσιοποίησε το όνομα και την ηλικία του Γερμανού ο οποίος σκοτώθηκε από το σεισμό. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι 30 υπήκοοι της χώρας του εξακολουθούν να αγνοούνται.

Διαβάστε επίσης:

Φεύγουν μακριά από τον εφιάλτη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010, 05:28

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010, 10:45


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα