Πώς καταγράφονται οι σεισμοί

Πώς καταγράφονται οι σεισμοί

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010, 20:00
Στο video που σας παρουσιάζει η zougla.gr και αφορά στην καταγραφή μιας σεισμικής δόνησης σε σεισμογράφο απεικονίζονται οι τρεις διαφορετικές εδαφικές μετατοπίσεις που συμβαίνουν σε έναν σεισμό από τα τρία διαφορετικά σεισμικά κύματα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.

Χρονικά πρώτα καταγράφεται η κάθετη εδαφική μετατόπιση (κύματα Ρ), γι’ αυτό στο video φαίνεται το σπίτι να μετακινείται κάθετα.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται ο σεισμογράφος από τη σεισμική εστία, καταγράφονται οι οριζόντιες μετατοπίσεις (κύματα S), που προκαλούν την οριζόντια μετακίνηση του σπιτιού.

Τελευταία καταγράφονται τα επιφανειακά κύματα, τα οποία επηρεάζουν την κίνηση του σπιτιού ανάλογα με τις γεωλογικές συνθήκες και είναι αυτά που προκαλούν τις σοβαρές ζημιές.

Τα διαφορετικά αυτά κύματα καταγράφονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επειδή «ταξιδεύουν» με διαφορετικές ταχύτητες στο εσωτερικό της γης και γι’ αυτό η διαφορά στον χρόνο άφιξης των συγκεκριμένων κυμάτων μάς δίνει το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Το μέγεθος του σεισμού προκύπτει από τη διάρκεια της ολικής καταγραφής των τριών αυτών ελαστικών κυμάτων.

/bestof/%212010/230110/seismologoi1.flv


Διαβάστε επίσης:

Απευθείας σύνδεση με τους σεισμογράφους του Παν. Πατρών σε πραγματικό χρόνο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, 17:57


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής...