Δικαστική βόμβα για τα εικονικά τιμολόγια του Πανιωνίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010, 10:25


Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας «δείχνει» σε δέκα άτομα η εισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου για... το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε εις βάρος του Πανιωνίου και του Δήμου Ν. Σμύρνης, προκαλώντας ζημία 1.590.556 ευρώ!

Η εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε δέκα κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν την ουσιαστική διοίκηση και διαχείριση στα οικονομικά δρώμενα της ΠΑΕ Πανιώνιος.

Ανάμεσά τους ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σιότροπος, ο Αχιλλέας Μπέος και η νυν αντιδήμαρχος Μαρίνα Ιακωβάκη.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος ΚουτελάκηςΣύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια (ακόμη και στο όνομα πεθαμένων), προκειμένου ο δήμος να χρηματοδοτήσει εργασίες στο γήπεδο του Πανιωνίου. Τα χρήματα, ωστόσο, κατέληγαν στις δικές τους τσέπες.

Στην εισαγγελική πρόταση-βόμβα καταγράφεται ότι, από τις 12 Μαρτίου 1995 έως και τις 28 Ιουλίου 2000, οι εμπλεκόμενοι ως μέλη του Δ.Σ της ΠΑΕ, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκε κατά πλειονότητα στον Δήμο Ν. Σμύρνης, «κατόπιν συναπόφασης και με ενότητα δόλου ενήργησαν με εναλλασσόμενους ρόλους».

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό:

- κατήρτισαν πλαστά εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, τα οποία δήθεν είχαν εκδοθεί από εταιρείες, οι οποίες, όμως, φορολογικά ήταν ανύπαρκτες.

Τα τιμολόγια αντιστοιχούσαν σε διάφορες εργασίες-υπηρεσίες-υλικά (όπως ανακατασκευή δαπέδου αποδυτηρίων, βάψιμο εξέδρας με ειδικό χρώμα, ενίσχυση κιγκλιδωμάτων, βάψιμο στα αποδυτήρια, τα γραφεία, τις τουαλέτες, το γυμναστήριο του σταδίου, αγορά χλοοτάπητα).

Μάλιστα, ένα τιμολόγιο αφορούσε στη διαμόρφωση της θύρας των επισήμων και του εξωτερικού χώρου ενόψει του αγώνα με τη Λάτσιο!

Ένα άλλο στην οργάνωση, στελέχωση και ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ και προβολή του έργου της ή στην αγορά διαφημιστικού υλικού, όπως τασάκια, αναπτήρες, αφίσες, διαφημίσεις στον περιοδικό Τύπο... ή εξεύρεση οικονομικών πόρων, μελέτη και οργάνωση πλάνου που θα έχουν οι σπόνσορες για την επάνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική και επαφές με τους αθλητικούς συντάκτες.

-κάποια τιμολόγια φέρονταν να είχαν εκδοθεί από έναν... πεθαμένο!
-έφεραν έναν κωδικό διάτρησης, τον οποίο έκαναν με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα από καρφίτσα και όχι με τις νόμιμες διατρητικές μηχανές.

Ο Αχιλλέας Μπέος
Όπως εκτιμά η κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, στόχος τους ήταν «να παραπλανήσουν τα μέλη του Δ.Σ της ΠΑΕ, τους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και τον κύριο μέτοχο τον Δήμο Ν. Σμύρνης, τα αρμόδια όργανα της ΠΑΕ (υπαλλήλους λογιστηρίου κ.λπ) ως και την εποπτεύουσα Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης-Γενική Γραμματεία Εμπορίου- Διεύθυνση Α.Ε και Πίστεως, ότι τα τιμολόγια είχαν δήθεν εκδοθεί από τους αναγραφόμενους σε αυτά εκδότες και αντιστοιχούσαν στις αναφερόμενες εργασίες με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό (σ.σ από πολλές χιλιάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια δραχμές) και τοιουτοτρόπως να πετύχουν την έγκριση και εκταμίευση από το ταμείο της ΠΑΕ αντίστοιχων χρηματικών ποσών, συνολικού ύψους 541.982.000 δρχ».

Έτσι, αφού δήθεν είχαν καταβληθεί τα ποσά στους υποτιθέμενους δικαιούχους, θα μπορούσαν να πετύχουν τη «χρηματοδότηση» υπό τη μορφή διαδοχικών αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ από τον δήμο, για την αγορά μετοχών προς κάλυψη των φερομένων ως δήθεν γενομένων ψευδών και εικονικών δαπανών.

Τι πέτυχαν, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση;

- να καταβάλει ο Δήμος για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ
- 227 εκατομμύρια δρχ για το 1995
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1996
- 400 εκατομμύρια δραχμές για το 1997
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1998
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 1999
- 300 εκατομμύρια δραχμές για το 2000.

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σιότροπος«Με τις πράξεις αυτές, οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους αποδέκτες παράνομο περιουσιακό όφελος, αντίστοιχο της αξίας των πλαστών τιμολογίων, που υπερβαίνει συνολικά τα 73.000 ευρώ (το όφελος) και να ζημιώσουν αντίστοιχα την ΠΑΕ και τον Δήμο Ν. Σμύρνης κατά το συνολικό ποσό της αξίας των τιμολογίων,1.590.556 ευρώ ή 541.982.000 δρχ, πλέον του προστίμου, ύψους 2.861.335 ευρώ ή 975 εκατομμυρίων δρχ που επιβλήθηκε στην ΠΑΕ και υποχρεώθηκε να καταβάλει για φορολογική παράβαση σχετικά με τα πλαστά εικονικά τιμολόγια. Η δε ζημία που προξενήθηκε εις βάρος του Δήμου υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ».

Η αντιδήμαρχος Μαρίνα ΙακωβάκηΗ εισαγγελέας ζητά να καθίσουν στο σκαμνί για τα κακουργήματα της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και χρήσης πλαστού κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία οι:

-Γιώργος Κουτελάκης (δήμαρχος Νέας Σμύρνης - γενικός διευθυντής του Πανιωνίου μέχρι το 1998)
-Γιώργος Σιότροπος (πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης)
-Αχιλλέας Μπέος (πρώην μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου)
-Μαρίνα Ιακωβάκη (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της Νέας Σμύρνης. Εδώ και τρεις τετραετίες εκλέγεται πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος)
-Βαρβάρα Κορκοβίλη (δημοτική υπάλληλος και πρώην ταμίας της ΠΑΕ Πανιώνιος. Διώκεται ως άμεση συνεργός στις προαναφερθείσες πράξεις)
-Κιμων Μαγκριώτης (πρώην ταμίας της ΠΑΕ Πανιώνιος) 
-Λουκάς Σιότροπος (πρώην δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, ανιψιός του πρώην δημάρχου)
-Γεώργιος Πώποτας (πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας της Νέας Σμύρνης)
-Παναγιώτης Κρυπωτός (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης και πρώην δήμαρχος Μολάων Λακωνίας)
-Ελευθέριος Γενεράλης (πρώην δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης).

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει βέβαια τώρα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που με βούλευμά του θα αποφασίσει εάν ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010, 10:57


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα