Ψυχρός Πόλεμος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, 18:17


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Μόσχα έκανε γνωστό ότι επιβάλλει απαγόρευση εισόδου σε αμερικανούς βουλευτές και αξιωματούχους ως αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης», ενώ μίλησε για εκτελεστικό διάταγμα με οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις απαγορεύουν κάθε συναλλαγή σε δολάρια, ενώ προβλέπουν κλείσιμο όλων των λογαριασμών σε δολάρια. O Ομπάμα δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό «παρέχει υλική υποστήριξη» στη ρωσική ηγεσία.

Ωστόσο, αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι πρόκειται για την Rossiya. Οι κυρώσεις αφορούν 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

«Αυτό που θα καταφέρει μια περαιτέρω κλιμάκωση (της έντασης) είναι να απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε πως οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας στην περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να λάβουν νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, ευαίσθητου χαρακτήρα οικονομικές κυρώσεις, ενώ θα επιμηκύνουν, επίσης, τον κατάλογο με Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους» τόνισε ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου.

Η Δούμα εγκρίνει την ένταξη

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσία.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως ένα απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε: «ως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές».

Πρόσθεσε ότι «η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας». Νωρίτερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό.

«Θα επιμείνουμε οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί οι συμπατριώτες μας να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, 19:04


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα