Άσκηση για τσουνάμι στην Κρήτη

Άσκηση για τσουνάμι στην Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011, 17:25
Ένα ισχυρό... τσουνάμι έπληξε την Κρήτη! ...

Ευτυχώς στα «χαρτιά», καθώς επρόκειτο για μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υλοποιεί ως Επικεφαλής Εταίρος η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η άσκηση POSΕIDON έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής.Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση επί χάρτου POSΕIDON, καθώς και το ομότιτλο πρόγραμμα EU POSΕIDON αποτελούν την πρώτη άσκηση με σενάριο τσουνάμι στην ιστορία της Ε.Ε., ενώ μια σειρά από καινοτομίες δοκιμάστηκαν, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της άσκησης, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού.

Επίσης, η POSΕIDON αποτελεί ένα σημείο συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας και της επιχειρησιακής Πολιτικής Προστασίας, καθώς για πρώτη φορά με μοντέλα θα προσομοιωθεί ο μεγάλος καταστρεπτικός σεισμός του 365 μ.Χ., στη Δυτική Κρήτη, ο οποίος είχε σαν συνέπεια μέχρι και την κατά 6-10 μέτρα ανύψωση περιοχών στα δυτικά παράλια της Κρήτης.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το κρίσιμο στοιχείο για τα όργανα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό.

Παράλληλα, στην άσκηση POSΕIDON δοκιμάστηκαν, σε εθνικό επίπεδο, διαδικασίες και δομές του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά την εφαρμογή του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελώντας έτσι και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου ένα μοναδικό εργαστήριο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας δοκιμασίας και ελέγχου των νέων οργάνων και διαδικασιών.

Στην άσκηση συμμετέχουν ως «παίκτες» όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς, ενώ τον γενικό συντονισμό έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ε. Όθωνας, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης, επιστημονικό προσωπικό και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011, 17:27


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα