ΣτΕ: Μηδενίζεται το γραπτό των μαθητών που έχουν κινητό στις Πανελλαδικές

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Απριλίου 2015, 18:59
ΣτΕ: Μηδενίζεται το γραπτό των μαθητών που έχουν κινητό στις Πανελλαδικές
Μηδενισμό της κόλλας του υποψήφιου μαθητή στις πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεπάγεται η κατοχή κινητού τηλεφώνου, ανεξάρτητα από το εάν αυτό είναι απενεργοποιημένο ή όχι, απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι για αυτόν τον λόγο το ΣτΕ επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών μαθητών, ενός σε γενικό λύκειο της Βούλας Αττικής και ενός άλλου σε γενικό λύκειο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Τα κινητά των δύο μαθητών έγιναν αντιληπτά από τους καθηγητές τους όταν πήγαιναν στις τουαλέτες.

Η εκπαιδευτική νομοθεσία αναφέρει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (το λεγόμενο blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη (Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και δικαιώθηκαν. Όμως, τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και η γενική επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι το κινητό τηλέφωνο αποτελεί και μέσο αποθήκευσης δεδομένων, κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Το ΣτΕ τονίζει ότι ο μηδενισμός του γραπτού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς αφενός μεν τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, 17:55