Τα θέματα και οι απαντήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 14:30


Στη δημοσιότητα δόθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Παρασκευής από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα των μαθημάτων κατεύθυνσης, στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι σπουδαστές.

Ειδικότερα, οι μαθητές εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία (θεωρητική κατεύθυνση), στη Βιολογία (θετική), στη Χημεία-Βιοχημεία (τεχνολογική - κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (τεχνολογική κατεύθυνση - κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).

Αναλυτικά τα θέματα:

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα της Βιολογίας

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα της Βιολογίας (Εσπερινά)

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα Χημείας-Βιοχημείας

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα Χημείας-Βιοχημείας (Εσπερινά)

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Το zougla.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Στόχος» και «Θεσμός», σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των θεμάτων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από το φροντιστήριο «Στόχος»

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το φροντιστήριο «Θεσμός»

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Βιοχημεία από το φροντιστήριο «Θεσμός»

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Βιολογία από το φροντιστήριο «Θεσμός»

Γενικά σχόλια για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων


Ιδιαίτερα απαιτητικά κρίνονται από τους φροντιστές τα θέματα που έπεσαν στη Νεοελληνική Λογοτεχνεία κατεύθυνσης. Το κείμενο που ζητήθηκε προς ανάλυση είναι «Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού (σ.σ.: το οποίο είχε επιλεχθεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 και του 2013). Οι μαθητές αξιολογούνται πάνω στην τέταρτη ενότητα του κειμένου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η δυσκολότερη και πιο σύνθετη του έργου, καθώς σε αυτή εμπεριέχονται οι περισσότεροι συμβολισμοί. Τα θέματα έχουν αρκετά υποερωτήματα που χρειάζονται μια καλή επεξεργασία και γνώση του κειμένου, και άρα μόνο οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να αναδειχθούν από τις απαντήσεις τους.

Στο μάθημα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα θέματα κρίνονται ως βατά και καλύπτουν όλη την εξεταστέα ύλη.

Στη Χημεία κατεύθυνσης, οι φροντιστές θεωρούν ότι τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από καλά διαβασμένους μαθητές αν και έχουν έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Τέλος, στα θέματα της Βιολογίας παρατηρείται μια κλιμακούμενη δυσκολία: Υπάρχουν καθαρά θεωρητικές ερωτήσεις που επιτρέπουν σε έναν μέσο μαθητή να «πιάσει» τη βάση, ωστόσο το Γ' θέμα κρίνεται μέτριας δυσκολίας και το Δ' απευθύνεται σε πολύ καλά προετοιμασμένους εξεταζόμενους.

-----------------------------------------
Το zougla.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Στόχος» και «Θεσμός» καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, έγκυρα και έγκαιρα, θα σας παρουσιάζει τα θέματα και τις απαντήσεις τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για τις Πανελλαδικές

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 16:15