Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις με το άγχος των μαθητών να κορυφώνεται.

Ωστόσο, με μερικές απλές οδηγίες μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείρισή του, σύμφωνα με το alfavita.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύπνος

Το ολονύχτιο διάβασμα το προηγούμενο βράδυ πρέπει να αποφεύγεται. Απαιτείται αρκετός ύπνος, τουλάχιστον 7-8 ωρών.

Διατροφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδείκνυται ένα ελαφρύ βραδινό φαγητό, διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και όχι πολλοί καφέδες.

Διάβασμα

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα, την τελευταία στιγμή. Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται γιατί όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Απλά το άγχος τους έχει κυριεύσει και μπλοκάρει το μυαλό τους.

Ψυχική υγεία

Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν.  Αποφύγετε τώρα τις εντάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων.

Να σκέφτεστε ότι κι αν δεν τα καταφέρετε τώρα, θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες, είτε μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είτε έξω από αυτές.

Η καλή ψυχολογική σας κατάστασή είναι τώρα το μεγαλύτερο όπλο στην προσπάθεια για την επιτυχία.

Την ημέρα της εξέτασης

Πηγαίνετε εγκαίρως στο σχολείο εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σύνεργα 2 στυλό, μολύβι, γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα ρολόι χεριού, ώστε να ελέγχετε τον χρόνο. Δεν επιτρέπεται να  έχετε κινητό επάνω σας στη διάρκεια της εξέτασης, ακόμη και κλειστό.

Τα θέματα έφτασαν.

Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Όπως γνωρίζετε έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το 4ο θέμα λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μην ξεκινάτε απ’ αυτό.  Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα.

Να θυμάστε ότι έχετε περίπου 45 λεπτά για κάθε θέμα. Αν «κολλήσετε» κάπου και ο χρόνος περνάει αφήστε το προς το παρόν. Θα επανέλθετε στο τέλος, αφού γράψετε όλα τα άλλα και θα εξαντλήσετε το χρόνο που απομένει σ’ αυτό.

Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε.

Αν έχει μείνει λίγος χρόνος στο τέλος ξανακοιτάξτε το γραπτό. Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε το χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης