Του Λάμπρου Παναγιώτου

Από νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός έφτασε στο μέγαρο Μαξίμου και άρχισε να δουλεύει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Κοντά του και οι στενοί συνεργάτες. Στην περιβόητη νεραντζιά έξω από το χώρο οι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κάμεραμαν και ηχολήπτες είχαν στήσει το δικό τους πηγαδάκι και περίμεναν τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές και οι υπουργοί περίμεναν στο ακουστικό τους αγωνιωδώς. Υπουργοί που μέχρι χθες ήταν δυσεύρετοι δεν άφηναν δεύτερο χτύπο στο κινητό αλλά το σήκωναν αμέσως. Μόλις όμως πληροφορήθηκαν ότι ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του παίρνουν πρώτα αυτούς που κόπηκαν τους έζωσαν τα φίδια.

«Τι γίνεται κύριε υπουργέ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Σίμο Κεδίκογλου λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας που έπεσαν τα πρώτα τηλεφωνήματα. «Εγώ πάω διακοπές!» απάντησε εκείνος, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι είναι εκτός κυβέρνησης. Λίγο αργότερα η Σοφία Βούλτεψη είχε φτάσει στη Βουλή και μπροστά στις κάμερες έφτιαχνε τα μαλλιά της.

«Ωραία είναι;» ρώτησε η νέα υπουργός αλλά το πλάνο είχε φύγει …αέρα. «Έξω ο Γεωργιάδης. Του πρότεινε να είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και αρνήθηκε ευγενικά» ήταν το μήνυμα που ήρθε από τον χολωμένο υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι, δεν με πήρανε ακόμα…», απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού. Αυτό ήταν ένα καλό σημάδι γιατί τα..μαντάτα πήγαιναν πρώτα σε κείνους που μάζευαν τα πράγματά τους.Μετά από λίγο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν μιλιόταν.

«Ούτε ο Βορίδης είναι στην κυβέρνηση. Τον πήραμε και μας είπε ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς ακόμη» είπε ένας συνάδελφος. «Αποκλείεται να έφαγε Άδωνι και να αφήσει έξω και Βορίδη» απάντησε ένας άλλος.

«Εμένα ο Σαμαράς έχει να μου μιλήσει τρία χρόνια, σιγά μην περιμένω τηλέφωνο» είπε ένας πρώην υφυπουργός της «Καραμανλικής σχολής». «Παίρνω τον Μηταράκη και το έχει κλειστό» συμπλήρωσε ένας τρίτος συνάδελφος. «Αν για έναν θα έβαζα στοίχημα θα ήταν για τον Μηταράκη ότι θα είναι στο κυβερνητικό σχήμα», διευκρίνισε ρεπόρτερ με καλές πηγές και όλοι χαμογέλασαν αλλά και συμφώνησαν. Το μυστήριο λύθηκε μία ώρα μετά όταν βρέθηκε ο Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου έρχονταν με το σταγονόμετρο. Γύρω από το πρόσωπο που έγινε τόσος ντόρος, τον Υπουργό Οικονομικών, καμία κουβέντα. Ο πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού ήταν οι δύο υποψήφιοι στις Δημοτικές και Ευρωεκλογές. Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Τώρα μίλησα με τον Κουμουτσάκο και δεν ξέρει τίποτα» διευκρίνισε ένας δημοσιογράφος. «Αν υπουργοποιηθεί ο Σπηλιωτόπουλος εγώ παραδίδω την κομματική μου ταυτότητα», φαίνεται να διεμήνυσε στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Μπούρα υπουργός που καρατομήθηκε.

Πολιτικός πολιτισμός σου λέω…

Ο Θανάσης Μπούρας ξεκαθάρισε πως έχουν τα πράγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να μην βρεθεί μετά το Μαξίμου προ εκπλήξεως. «Με παραξένεψε η επιλογή κάποιων ατόμων» είπε βορειοελλαδίτης βουλευτής, μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και είδε ότι όχι μόνο ήταν έξω αλλά και ένας …άσπονδος εχθρός του στα αγροτικά είχε υπουργοποιηθεί.

Να δούμε τώρα ποιος θα βγει στα παράθυρα, καθώς έκπληξη προκάλεσε και η επάνοδος Γιακουμάτου.
«Παιδιά ο Βρούτσης είναι στην Ελβετία και σε μία ώρα προσγειώνεται αλλά ακόμα δεν τον έχουν καλέσει» συμπλήρωσε ένας συνάδελφος.

«Και πυρηνικός πόλεμος να γίνει ο Βρούτσης θα επιβιώσει σαν τις κατσαρίδες» πρόσθεσε σκωπτικά ένας δεύτερος. Μισή ώρα αργότερα ο Υπουργός Εργασίας φτάνει έξω από μέγαρο Μαξίμου και όλοι οι δημοσιογράφοι έπεσαν πάνω του. «Θα σας κάνει Υπουργό Τύπου;» τον ρωτήσαμε και κείνος χαμογελαστός απάντησε πως καλός είναι μόνο στα των Οικονομικών. Αμέσως μετά την αναχώρησή του ενημερωθήκαμε ότι παραμένει.

Η Σοφία Βούλτεψη με μερικά σαρδαμάκια από το άγχος ξεκίνησε την ανάγνωση του καταλόγου. Υπουργός Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης …είπε εκείνη και όλοι έτρεχαν να μάθουν κάτι παραπάνω για τον πρώην σύμβουλο του Σημίτη. «Δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ ΠΑΣΟΚ», ήταν η πρώτη ενημέρωση που έφτασε στα αυτιά μας.

Κατά τις 19.30 ο Πρωθυπουργός ήταν στα κάγκελα. Όχι εξαιτίας της γκρίνιας των στελεχών του αλλά για να κάνει μια χαλαρή κουβέντα με τους δημοσιογράφους. Εμείς απ’έξω και κείνος μέσα από τα κάγκελα του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση πήρε σχήμα και μένει να δούμε και τον απόηχο που θα αφήσει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης