ΠΒ

«Belharra» στη γλώσσα των Βάσκων σημαίνει «χόρτο». «Belharra Perdun» ονομάζεται το τεράστιο κύμα που ξεπερνά τα 15 μέτρα, φθάνει ενίοτε και τα 20 μέτρα ύψος. Σχηματίζεται στα βαθιά νερά του Ατλαντικού υπό συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες και αρχίζει να θεριεύει έξω από την ακτή του πανέμορφου λιμανιού Saint Jean de Luz στη χώρα των Βάσκων αλλά επί γαλλικού εδάφους και μάλιστα σε ένα ειδικό σημείο του κόλπου μεταξύ του προαναφερθέντος λιμένα και του Guethary, που είναι ένα μικρό ψαροχώρι λίγο πριν από τη φημισμένη λουτρόπολη του Biarritz.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύμα αυτό είναι πασίγνωστο τελικά. Το ονειρεύονται όλοι οι σέρφερ του κόσμου. Το να καβαλήσεις με τη σανίδα σου ένα τέτοιο κύμα και να διασχίσεις διαγώνια και όρθιος σε όλη την πορεία που ακολουθεί ο τεράστιος αυτός όγκος νερού πριν σκάσει στα ρηχά είναι το απόλυτο στοίχημα κάθε επαγγελματία σέρφερ.

Από αυτό το μυθικό κύμα πήρε το όνομά της η πολεμική φρεγάτα που θα «χτιστεί» στα ναυπηγεία του Lorient στη γαλλική Βρετάνη. Πρόκειται για άλλη μια μυθική ακτή με ψαροχώρια και νεκροταφεία ψαροκάικων, όπου στα βράχια σκάνε οι «λάμιες», τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού που «ρουφούν» τους ανυποψίαστους περιπατητές, οι οποίοι αψηφούν, μέσα στην άγνοιά τους, την τεράστια δύναμη της μάζας του νερού που εκτονώνεται στους βράχους. Το @ στη θέση του άλφα που αναγράφεται στον λογότυπο της φρεγάτας «Belh@rra» τονίζει τον ψηφιακό χαρακτήρα του πολεμικού πλοίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης