Δ.Κ.

Το Προεδρικό Διάταγμα δεν προέβλεπε μόνο τη διάλυση της Βουλής αλλά και την έναρξη των εργασιών της για την Τετάρτη 17 του Ιούλη. Οι 300 και ιδίως εκείνοι που θα ανέβουν τα σκαλιά της Βουλής για πρώτη φορά θα περιμένουν πως και πως αυτή τη στιγμή. Όλα είναι έτοιμα στο Κοινοβούλιο για τη νέα τους αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κήρυξη έναρξης της βουλευτικής περιόδου γίνεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από τον Πρωθυπουργό.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής,ο οποίος σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός θα είναι ο Γιώργος Βαρεμένος, θα ανακοινώσει τα ονόματα των Βουλευτών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την τελετή της ορκωμοσίας. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα ορκίσει τους Βουλευτές που θα επιλέξουν τον θρησκευτικό όρκο, ενώ οι υπόλοιποι θα δώσουν τον πολιτικό όρκο και οι μουσουλμάνοι Βουλευτές θα ορκιστούν στο κοράνι.

Οι Βουλευτές πρέπει να περάσουν κατόπιν από το γραφείο 51 στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας να υπογράψουν και να αναλάβουν καθήκοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά στο προαύλιο χώρο για φωτογράφιση, αγκαλιές και ευχές. Μέσα σε καινούργια κοστούμια και μοντέρνα συνολάκια αναμένεται να κλείσει η μέρα της ορκωμοσίας.

Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη στις 10:30 θα έχουμε την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι ο Βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας. Αυτή τη φορά η ψηφοφορία δεν θα είναι μυστική αλλά φανερή αφού άλλαξε ο κανονισμός της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του ευχήθηκε τα καλύτερα ενώ παράλληλα εξέφρασε και την πεποίθηση ότι «όχι μόνο θα είναι ένας καλός πρόεδρος αλλά κι ότι θα πετύχει το μέγιστο δυνατό στη θητεία του».

Ο προσωρινός πρόεδρος αναγγέλλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τον νέο πρόεδρο να καταλάβει την έδρα. Το μεσημέρι, δύο ώρες μετά, ξεκινάει η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, με τον ίδιο πάλι τρόπο.

Η θητεία του Προέδρου και του προεδρείου διαρκεί όσο και η βουλευτική περίοδος.

Το Σάββατο στις έξι το απόγευμα θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ονομαστική ψηφοφορία που θα είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης