ΠΚ

Τόσο «κοντή» είναι η μνήμη, ατομική και συλλογική, στη Νέα Δημοκρατία; Μόλις 11 ημέρες μετά τις εκλογές ξεχάστηκε κιόλας η υπόθεση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Τι άλλαξε, άραγε, μέσα σε μία εβδομάδα; Το περιεχόμενο της Συμφωνίας; Οι όροι της; Το «πνεύμα» της; Οι συσχετισμοί στα Βαλκάνια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραθέτουμε διά του λόγου το αληθές και μάλιστα επί λέξει τη μακρά φράση του υπουργού Άμυνας της νέας κυβέρνησης, κ. Παναγιωτόπουλου, στο συνέδριο του Economist:

«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παραγάγει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ναι, αυτά ειπώθηκαν την Τετάρτη 17η Ιουλίου του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η λυσσαλέα προεκλογική επίθεση κατά των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος δεν θυμάται λέξεις και φράσεις περί εθνικής μειοδοσίας και περί «προδοτών»; Ποιος ξέχασε τις προσωπικές επιθέσεις στη Βόρειο Ελλάδα κατά εκπροσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης; Ποιος θα ξεχάσει το συνεχές bullying κατά του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του για την υπογραφή της «επαίσχυντης συμφωνίας», όπως τη χαρακτήριζε, τότε,  η Άκρα, η Μεσαία και η Κεντρώα Δεξιά;

Να σας πω τι άλλαξε. Άλλαξε χέρια η εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της και ο αρχηγός της γνώριζαν πολύ καλά τις συνθήκες, τους συσχετισμούς και τους όρους στο πλαίσιο των οποίων η Αθήνα κλήθηκε να ρυθμίσει εκκρεμότητες στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε και θα έχει αντιρρήσεις επί της ουσίας και επί του περιεχομένου της Συμφωνίας. Αντίθετα. Θα αποδειχθεί πως θα είναι υπέρμαχος και υποστηρικτής. Τώρα ως προς τις εθνικιστικές φλυαρίες και τις θεωρίες συνωμοσίας των στελεχών του; Ας πρόσεχαν. Αυτά παθαίνουν οι βασιλικότεροι των βασιλέων.   

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης