«Οι απρόσμενες εξελίξεις στον προϋπολογισμό και οι ανάγκες ρευστότητας μάς οδήγησαν σε αυτή τη διιαδικασία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων.

Λίγο νωρίτερα η συζήτηση είχε ξεκινήσει επεισοδιακά με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος να την διακόψει δύο φορές. Οι φωνές και τα… ουρλιαχτά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταξίδευαν στους διαδρόμους της Βουλής (σ.σ.: ιδιαίτερα οι τσιρίδες του Άδωνι), ώστε να αναγκάσουν τον πρόερδο της επιτροπής να τους δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λόγος πάει στον υπουργό για να κάνει παρέμβαση επί της διαδικασίας» είπε ο κ. Διαμαντόπουλος και η αίθουσα θύμισε πυριτιδαποθήκη. «Δεν αφορα τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στη Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε» είπε εκνευρισμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κοιτάζοντας προς την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας συμπλήρωσε «Αυτό αφορά τους αντιπροσώπους του λαού. Εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;»

Δ. Μάρδας: «Θα είχα τελειώσει σε 30 δευτερόλεπτα»
Α. Λοβέρδος: «Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε. Τι να τελειώσετε;»
Ευ. Διαμαντόπουλος: «Έδωσα στον υπουργο τον λόγο για μία παρεμβαση. Ποιο είναι το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους αλλά και σεις δεν πάτε πίσω»

Στο σημείο αυτό, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού για το διαδικαστικό της συζήτησης και η πρότασή του να ολοκληρωθεί το θέμα σε μία συνεδρίαση και να κλείσει, εκνεύρισε μέχρι και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Και εδω οι φωνές είχαν πάλι την τιμητική τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη συζήτηση

Ο πρόεδρος της επιτροπής απευθυνόμενος στον υπουργο, τού είπε οτι εκτίθεται σε όλο τον κόσμο και ζήτησε να ανακαλέσει γιατί δεν τον τιμά αυτό που είπε.

«Καθήστε κάτω κ. Μάρδα» ούρλιαξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Να καθήσετε εσείς πρώτα» ανταπάντησε ο υπουργος.
«Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πως να συνεδριάσουμε;» ρώτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Διακόπτουμε πέντε λεπτά να ηρεμήσετε» είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Ο δεύτερος γύρος έντασης ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έδωσε τον λόγο στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά από έναν απίστευτο εκνευρισμό, κατάφερε να κερδίσει ενα δίλεπτο παρέμβασης. Στο πλευρό της και ο Άδωνις Γεωργιάδης που δεν σταματούσε να ουρλιάζει.

Η πρώην υπουργός πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση ώστε την επομένη να ακουστουν οι φορείς και την Παρασκευή να τεθεί η ΠΝΠ προς ψήφιση.

«Η Βουλή δεν ειναι δυνατόν να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς να έχει ακούσει τους φορείς και να έχει ενημερωθελι για το όλο θέμα. Υπάρχουν δήμοι που έχουν κάνει επενδύσεις με επιτόκιο 5,85%. 7,1 εκατ. ευρώ έχει στην Τράπεζα Πειραιώς ο δήμος Φαλήρου με επιτόκιο 5,8%. Αν το σπάσει, καταλαβαίνετε πόσα λεφτά θα χαθούν;» υπογραμμισε η κα. Μπακογιάννη.

Ακόμα και ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας, είπε πως η ΠΝΠ δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

Έτσι κύλησε η πρώτη μέρα της συζήτησης της ΠΝΠ, απουσία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει αφήσει επιτροπή για επιτροπή να μην έχει προεδρεύσει. Παραταύτα, σήμερα άφησε τον Ευάγγλεο Διαμαντόπουλο να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης