ΠΚ

Η δουλειά των ΜΜΕ είναι να αποκαλύπτουν, να καταγγέλλουν, να ασκούν κριτική, να λειτουργούν ως «ματιά του πολίτη» στα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δουλειά των ΜΜΕ δεν είναι να υποκαθιστούν την «κομματική γαλαρία» και τους εντεταλμένους χειροκροτητές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δόξα τω Θεώ τα κόμματα διαθέτουν μηχανισμούς οργανωμένων οπαδών ή «κομματικών χούλιγκαν». Δεν έχουν ανάγκη από επιπλέον «εφεδρείες».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και ενημερωτικές ιστοσελίδες έσπευσαν να αποτυπώσουν και να ανακυκλώσουν την ικανοποίησή τους για το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια και για να είμαστε τουλάχιστον έντιμοι με τον δημοσιογραφικό εαυτό μας, η νέα κυβέρνηση ένα εικοσιτετράωρο μετά την ορκωμοσία της εκλήθη να πράξει τα αυτονόητα για τα οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Άλλωστε, η κοινωνία προσέφερε απλόχερα στο κυβερνητικό κόμμα τη στήριξή της δίνοντας άνετη πλειοψηφία και αυτοδυναμία στον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ακριβώς για να πράξει τα αυτονόητα.

Τα ΜΜΕ δεν χειροκροτούν τα αυτονόητα. Δεν χειροκροτούν καν την υλοποίηση δεσμεύσεων των κυβερνήσεων. Στην σπάνια περίπτωση που επιβάλλεται μία καλή κουβέντα, τα ΜΜΕ «χειροκροτούν» το παραπάνω, την πρωτοβουλία, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της θεομηνίας στη Χαλκιδική.

Δεν ακούστηκαν επικρίσεις, δεν καταγράφηκαν αρνητικά σχόλια. Δεν υπήρξαν ανόητες δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, αυτής της «δουλικής δημοσιογραφικής συμπεριφοράς» των ΜΜΕ που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα; Λειτουργούν ακριβώς όπως τα δημόσια ΜΜΕ, τα οποία όμως κατήγγειλαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

«24 ώρες στο πόδι – Τα 10 σημεία της κυβερνητικής αντίδρασης στη θεομηνία της Χαλκιδικής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα». «Πρώτη διαχείριση κρίσης» είναι ο τίτλος της «Καθημερινής», η οποία εξαίρει τα κυβερνητικά ανακλαστικά. Αντίστοιχος τίτλος της ιστοσελίδας «iefimerida». Περίπου ίδιος τίτλος και για την ιστοσελίδα του «ΣΚΑΪ». Το περιεχόμενο των κειμένων είναι σχεδόν το ίδιο. Λεπτομέρεια που παραπέμπει σε «κεντρική οδηγία».

Η νέα κυβέρνηση δεν θα συγκριθεί με τις χειρότερες στιγμές της προηγούμενης. Είναι άδικο ακόμη και για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τους υπουργούς καθώς και για τον πρωθυπουργό. Θα κριθούν και θα αναμετρηθούν ως προς τις δεσμεύσεις τους, τις εξαγγελίες τους και το πρόγραμμά τους.

Η «δημοσιογραφική γαλαρία» είναι απεχθής και πολιτικά επιζήμια. Άσε που όσο περισσότερο «γλείφουν» κυβερνήσεις τα ΜΜΕ, τόσο αυξημένες θα είναι οι… απαιτήσεις τους, διότι, ως γνωστόν, τίποτε δεν είναι «τζάμπα» σε αυτήν τη ζωή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης