Υπόθεση Novartis: Για να μην τρελαθούμε κιόλας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 09:56
Υπόθεση Novartis: Για να μην τρελαθούμε κιόλας

ΠΚ

Η υπόθεση NOVARTIS στις ΗΠΑ έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό τα λέει όλα. Το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε αυτό που πάγια επιδιώκει. Την επιβολή προστίμων ώστε στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και άρα στον διεθνή ανταγωνισμό να έχουν οι αμερικανικές εταιρείες το πάνω χέρι. Υπήρξαν και πολύ σοβαρότερες υποθέσεις, όπως της SIEMENS και της VOLKSWAGEN. Θα υπάρξουν και άλλες, όπως ενδεχομένως της Deutsche Bank. Στην Αμερική δεν παίζουν με τον ανταγωνισμό.

Την υπόθεση Novartis, το τελευταίο σκέλος της, ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η SCE και αυτό επίσης τα λέει όλα. Εκ του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται και εκ του καθεστώτος στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προφανώς και δεν ασχολείται με πολιτικές παραμέτρους μίας υπόθεσης. Από τη στιγμή που το FBI συμφώνησε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και άρα θεσμικά το αμερικανικό δημόσιο ολοκλήρωσε εκεί την εμπλοκή του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξέταζε πλέον τις επιχειρηματικές τακτικές και τις πολιτικές της ελβετικής εταιρείας και των θυγατρικών της ως προς τους κώδικες και κανόνες του θεμιτού και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Με λίγα λόγια, ουδείς θα ενδιαφερόταν στα σοβαρά για εμπλοκή Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων, αφού η έρευνα του FBI δεν συνεχίστηκε και πάντως δεν κατέληξε σε κάποιο τελεσίδικο και ειδικό πόρισμα. Παρά ταύτα στη σελίδα 15 του σκεπτικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπάρχει αναφορά σε εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων στην υπόθεση NOVARTIS (έκαναν τα στραβά μάτια, αναφέρεται σχετικά). Απλώς τα πρόστιμα -235 +113 εκατ. δολάρια- απασχολούν περισσότερο την Επιτροπή αυτή παρά οι πολιτικές «λεπτομέρειες» της ιστορίας.

Η Νέα Δημοκρατία μεταφράζει κατά το δοκούν τις αναφορές του επίσημου κειμένου της SCE σε Έλληνες κρατικούς υπαλλήλους ή σε Foreign Officials. Επειδή τυγχάνει οι γνώσεις αγγλικών μας να είναι τουλάχιστον ανάλογες εκείνων των ανώτερων κυβερνητικών στελεχών και του κόμματος της ΝΔ, ο όρος Foreign Official δεν μεταφράζεται ως «υπάλληλος» όποιο λεξικό και να χρησιμοποιήσει ο κάθε επίδοξος μεταφραστής.

Ανατρέχοντας στις σελίδες 15 και 16 (δείτε το περιεχόμενό τους παρακάτω) ακόμα και ο άπειρος αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως γίνεται ευθεία αναφορά σε κρατικούς υπαλλήλους (employee) και κρατικούς αξιωματούχους (Foreign Officials) μίας ξένης κυβέρνησης (Foreign Government) οι οποίοι συνωμότησαν κατά των ΗΠΑ.

Διαβάστε τα σχετικά έγγραφα στην πρωτότυπη εκδοχή τους:

Αυτά ως προς τους «αξιωματούχους». Για να δούμε τώρα την αναφορά στις εταιρικές πρακτικές της Novartis. Διαβάζουμε, λοιπόν, στο κείμενο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:

«Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στα έτη 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών».

Είναι προφανές πως αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει του Αμερικανούς είναι οι παράνομες πρακτικές της ελβετικής εταιρείας στη διεθνή αγορά. Στην παραβίαση των νόμων περί ανταγωνισμού. Εκεί εξαντλείται το ενδιαφέρον τους.

Από το σημείο αυτό μέχρι να «πανηγυρίζουν» τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα για τη «μη εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση» η απόσταση είναι μεγάλη και αυτά τα ΜΜΕ εκτίθενται. Δεν θα είναι η πρώτη φορά θα μου πείτε και θα έχετε απόλυτο δίκιο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 10:40